Sesja absolutoryjna w Poraju
-
- VIP
Sesja absolutoryjna w Poraju
Dnia 19.06.2015 godz 11 w Urzędzie Gminy Poraj odbędzie się Sesja Rady Gminy Poraj.
W porządku obrad m.in.
-absolutorium
-zmiany w Planie Przestrzennego Zagospodarowania Gminy w większości sołectw. w Żarkach Letnisku i w Dzierżnie chyba w 7 miejscach dokonywane będą zmiany z terenów leśnych i ornych na tereny mieszkaniowe .
Do dziś radni nie otrzymali załączników w postaci mapek do projektów uchwał pomimo tego , że bardzo o to prosiłam . Nie otrzymaliśmy również
na komisje wniosków, które składane były do U.G w celu zmian w Planie Przestrz. Zagospod. mimo tego, że prosiłam o dostarczenie na komisję aby radni mogli się z nimi zapoznać i zająć stanowisko.
Jest to niebywałe.
Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na jutrzejszą Sesję Rady Gminy Poraj.
ZP
W porządku obrad m.in.
-absolutorium
-zmiany w Planie Przestrzennego Zagospodarowania Gminy w większości sołectw. w Żarkach Letnisku i w Dzierżnie chyba w 7 miejscach dokonywane będą zmiany z terenów leśnych i ornych na tereny mieszkaniowe .
Do dziś radni nie otrzymali załączników w postaci mapek do projektów uchwał pomimo tego , że bardzo o to prosiłam . Nie otrzymaliśmy również
na komisje wniosków, które składane były do U.G w celu zmian w Planie Przestrz. Zagospod. mimo tego, że prosiłam o dostarczenie na komisję aby radni mogli się z nimi zapoznać i zająć stanowisko.
Jest to niebywałe.
Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na jutrzejszą Sesję Rady Gminy Poraj.
ZP
-
- VIP
Bruner
Masz rację spółką Poreco można się zająć ale może w innym miejscu.
Wyjaśniam również , że radni nie mają udziałów w tej spółce. Jest to spółka ze 100% udziałem Gminy Poraj. Czyli gmina jest właścicielem spółki i pokrywa wszelkie jej straty.
W tym miejscu zrelacjonuję przebieg dzisiejszej sesji absolutoryjnej i podzielę się z Państwem jak zostałam przez Pana Wójta Gminy Poraj
potraktowana za to, że:
- powiedziałam prawdę o sytuacji finansowej gminy,
-zadłużenie gminy na koniec 2014 wynosi prawie 22 mln. zł
-niespłacony debet na rachunku bankowym w kwocie 5 mln.zł
-zadłużenie gminy w stosunku do dochodów wynosi 70,72% a dopuszczalne jest tylko do 60%,
-deficyt gminy to 7,5 mln.zł,
-Regionalna Izba Obrachunkowa oceniła wykonanie budżetu NEGATYWNIE i wyraziła zaniepokojenie ,że powyższa sytuacja może uniemożliwić uchwalenie budżetu na rok 2016.,
-wobec tego wnioskowałam o nie udzielenie absolutorium.
-sprzeciwiłam się wyprzedaży gminnych działek w Żarkach Letnisku,
-pytałam również dlaczego kupiony w kwietniu przez gminę w ramach
funduszu z PEFRON-u busik do przewozu dzieci niepełnosprawnych nie wozi dzieci?
odpowiedz od P.wójta . Bo stoi w garażu będzie jeżdził dopiero od września ,
-pytałam o remonty dziur w drogach, oświetlenie ,
- dlaczego nie otrzymujemy/radni/ niezbędnych informacji i materiałów jako załączników do projektów uchwał?
Za te moje wypowiedzi, odkrywanie prawdy i głosowanie jako jedynej radnej sprzeciw absolutorium usłyszałam straszą reprymendę od P.Wójta.
Mało tego, że przez cały czas trwania Sesji wielokrotnie kierował pod moim adresem słowa ostrej i niezasadnej krytyki za wszystko to na samym końcu sesji wyzwał mnie od wieśniary i stwierdził,że " nie włoży mnie do jednego wora z Radnym Karkochom i Radnym Klimkiem lecz do oddzielnego wora". Powiedział również, że' zakazał pracownikom urzędu gminy udzielania mi wszelkich informacji ponieważ ja na pracowników pluje i ich obrażam"( co jest oczywiście nieprawdą).
Jak widać Panu Wójtowi puściły nerwy ponieważ jak widać stracił kontrolę nad tym co mówił .
Po tych słowach poprosiłam P.Wójta o odrobinę dyplomacji i przypomniałam, że przedmiotem obrad dzisiejszej sesji była ocena wykonania budżetu a nie ocena mojej skromnej osoby.
Jestem Radną i mam nie tylko prawo ale i obowiązek wobec wyborców
zadawać pytania , dokonywać analiz i podejmować słuszne decyzje w interesie naszej gminy i naszych mieszkańców zgodnie z prawdą i sumieniem. Taką też składałam przysięgę i nie ugnę się pod żadną nieuzasadnioną krytyką i presją.
Pozdrawiam
Masz rację spółką Poreco można się zająć ale może w innym miejscu.
Wyjaśniam również , że radni nie mają udziałów w tej spółce. Jest to spółka ze 100% udziałem Gminy Poraj. Czyli gmina jest właścicielem spółki i pokrywa wszelkie jej straty.
W tym miejscu zrelacjonuję przebieg dzisiejszej sesji absolutoryjnej i podzielę się z Państwem jak zostałam przez Pana Wójta Gminy Poraj
potraktowana za to, że:
- powiedziałam prawdę o sytuacji finansowej gminy,
-zadłużenie gminy na koniec 2014 wynosi prawie 22 mln. zł
-niespłacony debet na rachunku bankowym w kwocie 5 mln.zł
-zadłużenie gminy w stosunku do dochodów wynosi 70,72% a dopuszczalne jest tylko do 60%,
-deficyt gminy to 7,5 mln.zł,
-Regionalna Izba Obrachunkowa oceniła wykonanie budżetu NEGATYWNIE i wyraziła zaniepokojenie ,że powyższa sytuacja może uniemożliwić uchwalenie budżetu na rok 2016.,
-wobec tego wnioskowałam o nie udzielenie absolutorium.
-sprzeciwiłam się wyprzedaży gminnych działek w Żarkach Letnisku,
-pytałam również dlaczego kupiony w kwietniu przez gminę w ramach
funduszu z PEFRON-u busik do przewozu dzieci niepełnosprawnych nie wozi dzieci?
odpowiedz od P.wójta . Bo stoi w garażu będzie jeżdził dopiero od września ,
-pytałam o remonty dziur w drogach, oświetlenie ,
- dlaczego nie otrzymujemy/radni/ niezbędnych informacji i materiałów jako załączników do projektów uchwał?
Za te moje wypowiedzi, odkrywanie prawdy i głosowanie jako jedynej radnej sprzeciw absolutorium usłyszałam straszą reprymendę od P.Wójta.
Mało tego, że przez cały czas trwania Sesji wielokrotnie kierował pod moim adresem słowa ostrej i niezasadnej krytyki za wszystko to na samym końcu sesji wyzwał mnie od wieśniary i stwierdził,że " nie włoży mnie do jednego wora z Radnym Karkochom i Radnym Klimkiem lecz do oddzielnego wora". Powiedział również, że' zakazał pracownikom urzędu gminy udzielania mi wszelkich informacji ponieważ ja na pracowników pluje i ich obrażam"( co jest oczywiście nieprawdą).
Jak widać Panu Wójtowi puściły nerwy ponieważ jak widać stracił kontrolę nad tym co mówił .
Po tych słowach poprosiłam P.Wójta o odrobinę dyplomacji i przypomniałam, że przedmiotem obrad dzisiejszej sesji była ocena wykonania budżetu a nie ocena mojej skromnej osoby.
Jestem Radną i mam nie tylko prawo ale i obowiązek wobec wyborców
zadawać pytania , dokonywać analiz i podejmować słuszne decyzje w interesie naszej gminy i naszych mieszkańców zgodnie z prawdą i sumieniem. Taką też składałam przysięgę i nie ugnę się pod żadną nieuzasadnioną krytyką i presją.
Pozdrawiam
No to było ostro
Kiedyś widziałem chyba na youtube sesje Rady Myszkowa. Ktoś nagrywał i zamieszczał w sieci. Było to super, każdy może wyrobić sobie swoje własne zdanie. Jeżeli w Myszkowie było to dopuszczalne, to myślę, że w Gminie Poraj także wolno nagrywać? Może znajdzie się ktoś chętny? Ja nie mam czasu, ale mogę pożyczyć kamery
tutaj sesje powiatu: https://www.youtube.com/watch?v=W2uKUjWRu2A

Kiedyś widziałem chyba na youtube sesje Rady Myszkowa. Ktoś nagrywał i zamieszczał w sieci. Było to super, każdy może wyrobić sobie swoje własne zdanie. Jeżeli w Myszkowie było to dopuszczalne, to myślę, że w Gminie Poraj także wolno nagrywać? Może znajdzie się ktoś chętny? Ja nie mam czasu, ale mogę pożyczyć kamery

tutaj sesje powiatu: https://www.youtube.com/watch?v=W2uKUjWRu2A
Piękne zdjęcie, nasz Wójt z Prezydentem EU. Zazdrościcie mu
Myślicie, że jak Polakowa byłaby Wójtem to by Wam coś dała? Dałaby wam jak mawia klasyk "zasadziła by wam kopa w d***

W poprzedniej kadencji gdy radną była BARBARA mogliśmy tutaj przeczytać także jej spostrzeżenia. Teraz gdy tylko Polakowa pisze, wygląda to tak, że do końca roku nie będzie Gminy Poraj, gmina zbankrutuje!
Gdzie są pozostali dwaj Radni -BEZRADNI, czemu nas nie informują, niech odpowiedzą czy wiedzieli jak głosować na ostatnim głosowaniu w sprawie zmiany zagospodarowania przestrzennego? Wg mnie nie wiedzieli, tak wynika z relacji Polakowej. Jak nie wiedzieli to po co głosowali, kto wybrał tych bezradnych

W poprzedniej kadencji gdy radną była BARBARA mogliśmy tutaj przeczytać także jej spostrzeżenia. Teraz gdy tylko Polakowa pisze, wygląda to tak, że do końca roku nie będzie Gminy Poraj, gmina zbankrutuje!

Gdzie są pozostali dwaj Radni -BEZRADNI, czemu nas nie informują, niech odpowiedzą czy wiedzieli jak głosować na ostatnim głosowaniu w sprawie zmiany zagospodarowania przestrzennego? Wg mnie nie wiedzieli, tak wynika z relacji Polakowej. Jak nie wiedzieli to po co głosowali, kto wybrał tych bezradnych

mnie nie chodzi o zdjęcie , czy głosowanie , ale o chamskie traktowanie bezradnych ludzi. Dziś w ten sposób traktuje p. Polakową , a jutro innych. Moim zdaniem WÓJTA ,też obowiązuje KULTURA
Robi co chce i z ludźmi się nie liczy
Stworzył chore układy , uzależnił ludzi pracą i wszyscy muszą tańczyć tak ,jak im zaśpiewa

Ani mi za Klarą ani za Zdzichem ale widzę jak radna Polakowa jest dyskryminowana przez obecnie nam panującego wójta.
Można było to zauważyć nawet na Picniku Przedszkola w ostatnią sobotę.
Wójt w swoim przemówieniu chwalił się jak zwykle co zrobił a potem stwierdził, że w rozwoju przedszkola pomagać będą : Wójt i radni Klimek
i Karkocha o radnej Polak zapomniał podobnie jak przy otwarciu Przedszkola- Żłobka. Ale to świadczy tylko o braku kultury i dobrego wychowania. Społeczeństwo to widzi i słyszy.
Można było to zauważyć nawet na Picniku Przedszkola w ostatnią sobotę.
Wójt w swoim przemówieniu chwalił się jak zwykle co zrobił a potem stwierdził, że w rozwoju przedszkola pomagać będą : Wójt i radni Klimek
i Karkocha o radnej Polak zapomniał podobnie jak przy otwarciu Przedszkola- Żłobka. Ale to świadczy tylko o braku kultury i dobrego wychowania. Społeczeństwo to widzi i słyszy.
SZANOWNY RADNY P. KRZYSZTOFIE KLIMEK
APELUJĘ DO PANA O ODROBINĘ SKROMNOSCI. Z PANA PRZECHWAŁ WYNIKA, ŻE ORLIK W ŻARKACH LETNISKO TO TYLKO PANA ZASŁUGA, A TAK WCALE NIE JEST.
APELUJĘ DO PANA O ODROBINĘ SKROMNOSCI. Z PANA PRZECHWAŁ WYNIKA, ŻE ORLIK W ŻARKACH LETNISKO TO TYLKO PANA ZASŁUGA, A TAK WCALE NIE JEST.
Wszystkich apologetów działalności radnej ZP zachęcam do chwili refleksji i próby odpowiedzi na pytanie dlaczego mimo kolejnej już kadencji radna ZP jest zupełnie osamotniona w swoich działaniach?Czy to kolejny już raz, kolejni radni ulegają kolejnemu wójtowi, nieugięta zostaje tylko radna ZP? A jeżeli tak, to dlaczego w żadnej kadencji nie zbudowała w radzie gminy grupy opozycyjnej, wspierającej jej "osamotnioną walkę", przecież w każdej radzie przeciwników wójta nie brakuje, a w tej radzie Skuteczni mają tylko niewielką przewagę? Gdybyście państwo obejrzeli nagrania, ale z UKRYTEJ KAMERY, z sesji, a zwłaszcza z komisji znaleźlibyście na te pytania odpowiedź.
-
- VIP
Barbaro
Ty przecież byłaś radną koalicji w poprzedniej kadencji. Zawsze zgadzałaś się z propozycjami Pana Wójta , nie słuchałaś moich rad i Ty m.in. doprowadziłaś do tak ogromnego zadłużenia Gminę Poraj.
Teraz bardzo trudno będzie wyjść z tej zapaści finansowej.
Szkoda , że nie byłaś w opozycji wraz ze mną , miałybyśmy większy wpływ na decyzję P. Wójta i finanse gminy nie byłyby teraz zagrożone.
To Ty się zastanów dlaczego nie byłaś w konstruktywnej opozycji.
Barbaro piszesz nieprawdę, że .."w tej kadencji Skuteczni mają tylko niewielką przewagę". Otóż na 15 radnych tylko 6 jest z różnych komitetów
( 2 z PIS-u, 2 z komitetu Niezależne , 1 z Komitetu dla Ludzi , 1 z PSL-u).
Zdecydowana większość -9 radnych wywodzi się z Komitetu Skuteczni.
Liczyłam na większą opozycję ale jak widać Pan wójt potrafił lepiej wpływać na radnych z poza Skutecznych. Zdradziła nawet radna z Komitetu Niezależne chyba ze strachu przed zamknięciem szkoły w Kużnicy? Inni też mają jakieś swoje "słodkie tajemnice".
Jedno jest pewne , jak mówi stare przysłowie,że .." zawsze jest lepiej płynąć z nurtem rzeki. Ale z nurtem rzeki płyną tylko śnięte ryby".
Pozdrawiam i proszę o refleksję.
ZP
Ty przecież byłaś radną koalicji w poprzedniej kadencji. Zawsze zgadzałaś się z propozycjami Pana Wójta , nie słuchałaś moich rad i Ty m.in. doprowadziłaś do tak ogromnego zadłużenia Gminę Poraj.
Teraz bardzo trudno będzie wyjść z tej zapaści finansowej.
Szkoda , że nie byłaś w opozycji wraz ze mną , miałybyśmy większy wpływ na decyzję P. Wójta i finanse gminy nie byłyby teraz zagrożone.
To Ty się zastanów dlaczego nie byłaś w konstruktywnej opozycji.
Barbaro piszesz nieprawdę, że .."w tej kadencji Skuteczni mają tylko niewielką przewagę". Otóż na 15 radnych tylko 6 jest z różnych komitetów
( 2 z PIS-u, 2 z komitetu Niezależne , 1 z Komitetu dla Ludzi , 1 z PSL-u).
Zdecydowana większość -9 radnych wywodzi się z Komitetu Skuteczni.
Liczyłam na większą opozycję ale jak widać Pan wójt potrafił lepiej wpływać na radnych z poza Skutecznych. Zdradziła nawet radna z Komitetu Niezależne chyba ze strachu przed zamknięciem szkoły w Kużnicy? Inni też mają jakieś swoje "słodkie tajemnice".
Jedno jest pewne , jak mówi stare przysłowie,że .." zawsze jest lepiej płynąć z nurtem rzeki. Ale z nurtem rzeki płyną tylko śnięte ryby".
Pozdrawiam i proszę o refleksję.
ZP
Ten post Zdzisławo nie był akurat przeznaczony dla ciebie, ale skoro zamiast refleksji nad jego meritum przeniosłaś odpowiedź na moje podwórko, więc wiedz, że dla mnie z prądem płyną ci co podsycają i bazują na ksenofobicznych obawach części żareckiej społeczności, zyskują ich poklasK i uznanie. Ja nigdy nie OBAWIAM się wyrażać WŁASNEGO ZDANIA nawet wbrew opinii ogółu co oczywiście popularności mi nie przysparza. Zawsze byłam zwolenniczką linii działania Łukasza Stachery, chociaż nie zawsze zgadzałam się z konkretnymi jego decyzjami, tylko ja o tym mówiłam na Komisjach, a nie szukałam popularności na sesjach przedstawiając swoje racje w obecności dziennikarzy. To ja mówiłam o konieczności restrukturyzacji placówek oświatowych, tak by racjonalnie korzystać z subwencji oświatowej, bo najwięcej oszczędzić można tam gdzie się najwięcej wydaje, a nie tam gdzie nakłady są najmniejsze(sport, kultura)
Mam odwagę mówić to co uważam za słuszne, a nie to co ludzie chętnie słyszą i co poprą. Teraz straszysz mieszkańców gminy zadłużeniem, chociaż jako radna doskonale wiesz jak i z czego będzie ono spłacane, przecież inaczej nie starałabyś się o stanowisko wójta w tej "upadającej" gminie.
A z tymi rybami to też nie jest tak jak piszesz. Wprawdzie nie jestem ichtiologiem, ale wiem, że pod prąd płyną jedynie łososie i to tylko w okresie tarła, ale tak zdecydowała natura, a człowiek ma rozum i przynajmniej czasami powinien z niego korzystać.
Mam odwagę mówić to co uważam za słuszne, a nie to co ludzie chętnie słyszą i co poprą. Teraz straszysz mieszkańców gminy zadłużeniem, chociaż jako radna doskonale wiesz jak i z czego będzie ono spłacane, przecież inaczej nie starałabyś się o stanowisko wójta w tej "upadającej" gminie.
A z tymi rybami to też nie jest tak jak piszesz. Wprawdzie nie jestem ichtiologiem, ale wiem, że pod prąd płyną jedynie łososie i to tylko w okresie tarła, ale tak zdecydowała natura, a człowiek ma rozum i przynajmniej czasami powinien z niego korzystać.
Może będzie kłamał do TV, że otrzymał pozytywną opinię o wykonaniu budżetu za 2014 z RIO. Podobnie jak napisał w Kurierze Porajskim?.
Jak można tak pisać ?
Jak można tak pisać ?
SZANOWNY RADNY P. KRZYSZTOFIE KLIMEK