Wykonanie budżetu Gminy Poraj za I półrocze 2015
-
- VIP
Wykonanie budżetu Gminy Poraj za I półrocze 2015
Dla zainteresowanych link do sprawozdania zamieszczonego na stronie internetowej Urzędu Gminy Poraj
http://poraj.bip.net.pl/?p=document&act ... ar_id=3259
Miłej lektury.Zapraszam do czytania.
pozdrawiam
ZP
http://poraj.bip.net.pl/?p=document&act ... ar_id=3259
Miłej lektury.Zapraszam do czytania.
pozdrawiam
ZP
Zdzisławo, kazałaś nam to czytać i wszyscy zamilkli
Dzisiaj piszą na onecie o Porębie http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/p ... twa/4enb4t
Co to będzie dalej z nami
Już niedługo władzę przejmie PiS, to może coś naprawią

Dzisiaj piszą na onecie o Porębie http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/p ... twa/4enb4t
Co to będzie dalej z nami

Już niedługo władzę przejmie PiS, to może coś naprawią

-
- VIP
Były
Ja nic nie kazałam. Chciałam tylko ułatwić zapoznanie się z sytuacją finansową naszej Gminy.
Jak Państwo zauważyli sytuacja w naszej Gminie jest jeszcze gorsza niż w Porębie ponieważ w Porębie zadłużenie jak mówi sam burmistrz wynosi tylko 8 mln. zł a u nas około 22 mln. ( patrz załącznik Nr 11 tj Wieloletnia Prognoza Finansowa poz.6 -wydatki jest napisane stan zadłużenia Gminy
na dzień 30.06.2015 wynosi 21.202.913 zł)
Jak wiemy nasz Pan wójt ogłosił przetarg na kolejny kredyt w kwocie 5 mln.zł.
O Porębie jest program na Onecie (jak piszesz) a o Gminie Poraj nikt nic nie pisze. Ukazują się jedynie w naszej lokalnej prasie informacje przygotowane przez Urząd Gminy jako artykuły sponsorowane (czyli opłacone przez U.G.)
W I półroczu b.r. na promocję gminy wydano 86.176, 04 zł (patrz w Budżecie -wydatki rozdział 75075)
Obsługa długu publicznego czyli same odsetki od kredytów i pożyczek
za I półrocze b.r. to 414.000zł. (patrz rozdział budżetu-wydatki 75702).
Oj, przydałby się podobny program o gminie Poraj.
Co dalej z nami pytasz? Już dawno pisałam i mówiłam, że konieczny jest program naprawczy finansów gminy .
Pozdrawiam
ZP
Ja nic nie kazałam. Chciałam tylko ułatwić zapoznanie się z sytuacją finansową naszej Gminy.
Jak Państwo zauważyli sytuacja w naszej Gminie jest jeszcze gorsza niż w Porębie ponieważ w Porębie zadłużenie jak mówi sam burmistrz wynosi tylko 8 mln. zł a u nas około 22 mln. ( patrz załącznik Nr 11 tj Wieloletnia Prognoza Finansowa poz.6 -wydatki jest napisane stan zadłużenia Gminy
na dzień 30.06.2015 wynosi 21.202.913 zł)
Jak wiemy nasz Pan wójt ogłosił przetarg na kolejny kredyt w kwocie 5 mln.zł.
O Porębie jest program na Onecie (jak piszesz) a o Gminie Poraj nikt nic nie pisze. Ukazują się jedynie w naszej lokalnej prasie informacje przygotowane przez Urząd Gminy jako artykuły sponsorowane (czyli opłacone przez U.G.)
W I półroczu b.r. na promocję gminy wydano 86.176, 04 zł (patrz w Budżecie -wydatki rozdział 75075)
Obsługa długu publicznego czyli same odsetki od kredytów i pożyczek
za I półrocze b.r. to 414.000zł. (patrz rozdział budżetu-wydatki 75702).
Oj, przydałby się podobny program o gminie Poraj.
Co dalej z nami pytasz? Już dawno pisałam i mówiłam, że konieczny jest program naprawczy finansów gminy .
Pozdrawiam
ZP
A pani jako radna ma jakieś pomysły na poprawę finansów gminy, tylko niech pani znowu nie pisze o wydatkach na promocję czy sport bo to są grosze w całości. Ja uważam, że radni są teź od tego żeby proponować jakieś rozwiązania a nie bez przerwy labidzić, a od programu telewizyjnego ani nie przybędzie pieniędzy ani nie zmniejszą się długi.
Pozdrawiam..
Pozdrawiam..
-
- VIP
-Zdzichu ty to piszesz byle pisać nawet wtedy gdy nie masz nic mądrego do powiedzenia, a ja chciałabym poznać opinię radnej na temat przyczyn tego zadłużenia gminy, bo moim zdaniem to rozbuchane inwestycje są tego powodem, ale nigdy nie słyszałam z wypowiedzi radnych, które inwestycje były zbędne, może coś na ten temat pani Zdzisławo.-
-
- VIP
Klaro
Ty piszesz prowokująco. Prosisz o wymienienie zbędnych inwestycji po to tylko , żeby się potem spierać ze mną( bo Twoim zdaniem jest inaczej).
To Ci się nie uda.
Ja mogę stwierdzić jedno, że wszystkie inwestycje wykonane są potrzebne. Pamiętać jednak należy o tym, że jedne są bardzo potrzebne jak np. nasza kanalizacja gdyż gminie grożą kary za brak skanalizowania i to już od 2016r.
Inne inwestycje są mniej potrzebne jak np.
- wykonanie boiska przy szkole w Kużnicy St., która planowana jest do zamknięcia z uwagi na małą ilość dzieci.
-wykonanie w szkole w Choroniu ogrzewania przy pomocy pompy geotermalnej (wprawdzie w 80% ze środków unijnych) ale spowodowało to 10-cio krotny wzrost zużycia energii elektrycznej , która potrzebna jest do pracy tej pompy oraz konieczność wymiany instalacji elektrycznej, oraz zwiększenie przydziału mocy energetycznej a na dodatek konieczne było wykonanie gazowego ogrzewania alternatywnego bo pompa zawodziła. Tak więc inwestycja niby przydatna ale powodująca duże koszty bieżące.
-mógł również poczekać zakup samochodu gaśniczego dla OSP Choroń
( są tam 2 duże , sprawne samochody gaśnicze).
-po co nam było ponosić koszty utrzymania Centrum Informacji Turystycznej w budynku dworca w Poraju.
-po co nam dzierżawa terenu pod ryneczek w Poraju za ponad
4.000 zł/m-c od osoby prywatnej przecież był ryneczek na terenie gminnym.
-po co nam było utworzenie gminnej Spółki Poreco , która generuje duże koszty i straty?
-po co nam było utworzenie ZEASU - co nam to dało? tylko zbędne koszty.
-nie wspomnę już o złym wykorzystywaniu mienia komunalnego i samochodu służbowego oraz o wzroście zatrudnienia w UG o 100% to wszystko generuje ogromne koszty.
-po co i komu potrzebna jest nowa ,piękna droga w Choroniu pomiędzy ulicą Wolności a ulicą Partyzantów( do czyich działek prowadzi)?
-po co gminie koszty wytyczania dróg w lesie gdzie nikt nie mieszka ani nie buduje?
Mogę tak jeszcze długo wymieniać. Ale po co? Co to da ?
Klara i tak powie , że to ja nie mam racji bo jestem w mniejszości.
Dodam tylko jedno , że gminą należy tak zarządzać jak własnym budżetem domowym w sposób gospodarny, oszczędny i racjonalny.
W myśl zasady "tak mnie znać jak mnie stać"
Cóż to za osiągnięcie budować tylko za kredyty i pożyczki?
Pozdrawiam
ZP
Ty piszesz prowokująco. Prosisz o wymienienie zbędnych inwestycji po to tylko , żeby się potem spierać ze mną( bo Twoim zdaniem jest inaczej).
To Ci się nie uda.
Ja mogę stwierdzić jedno, że wszystkie inwestycje wykonane są potrzebne. Pamiętać jednak należy o tym, że jedne są bardzo potrzebne jak np. nasza kanalizacja gdyż gminie grożą kary za brak skanalizowania i to już od 2016r.
Inne inwestycje są mniej potrzebne jak np.
- wykonanie boiska przy szkole w Kużnicy St., która planowana jest do zamknięcia z uwagi na małą ilość dzieci.
-wykonanie w szkole w Choroniu ogrzewania przy pomocy pompy geotermalnej (wprawdzie w 80% ze środków unijnych) ale spowodowało to 10-cio krotny wzrost zużycia energii elektrycznej , która potrzebna jest do pracy tej pompy oraz konieczność wymiany instalacji elektrycznej, oraz zwiększenie przydziału mocy energetycznej a na dodatek konieczne było wykonanie gazowego ogrzewania alternatywnego bo pompa zawodziła. Tak więc inwestycja niby przydatna ale powodująca duże koszty bieżące.
-mógł również poczekać zakup samochodu gaśniczego dla OSP Choroń
( są tam 2 duże , sprawne samochody gaśnicze).
-po co nam było ponosić koszty utrzymania Centrum Informacji Turystycznej w budynku dworca w Poraju.
-po co nam dzierżawa terenu pod ryneczek w Poraju za ponad
4.000 zł/m-c od osoby prywatnej przecież był ryneczek na terenie gminnym.
-po co nam było utworzenie gminnej Spółki Poreco , która generuje duże koszty i straty?
-po co nam było utworzenie ZEASU - co nam to dało? tylko zbędne koszty.
-nie wspomnę już o złym wykorzystywaniu mienia komunalnego i samochodu służbowego oraz o wzroście zatrudnienia w UG o 100% to wszystko generuje ogromne koszty.
-po co i komu potrzebna jest nowa ,piękna droga w Choroniu pomiędzy ulicą Wolności a ulicą Partyzantów( do czyich działek prowadzi)?
-po co gminie koszty wytyczania dróg w lesie gdzie nikt nie mieszka ani nie buduje?
Mogę tak jeszcze długo wymieniać. Ale po co? Co to da ?
Klara i tak powie , że to ja nie mam racji bo jestem w mniejszości.
Dodam tylko jedno , że gminą należy tak zarządzać jak własnym budżetem domowym w sposób gospodarny, oszczędny i racjonalny.
W myśl zasady "tak mnie znać jak mnie stać"
Cóż to za osiągnięcie budować tylko za kredyty i pożyczki?
Pozdrawiam
ZP
ZDZICHU.... Ja po prostu pytam, podejrzliwy głupku a pani Zdzisława adwokata nie potrzebuje....
Dziekuje p. Zdzisławo za odpowiedz , nie będę się z panią spierać , bo ja jestem szeregowym mieszkańcem Ż-L i nie jestem tak zorientowana jak pani
, dziwi mnie tylko że inni radni siedzą tak cicho ...
Pozdrawiam ...
Dziekuje p. Zdzisławo za odpowiedz , nie będę się z panią spierać , bo ja jestem szeregowym mieszkańcem Ż-L i nie jestem tak zorientowana jak pani
, dziwi mnie tylko że inni radni siedzą tak cicho ...
Pozdrawiam ...
-
- VIP
Klaro
Dziękuję Ci za wspaniały Twój wniosek "dlaczego inni radni siedzą tak cicho"
Dodam jeszcze, dlaczego inni radni na to pozwalają? Przecież to radni stanowią prawo w postaci uchwał a każdy wójt czy burmistrz jest tylko wykonawcą tego lokalnego prawa. Dlaczego radni zgadzają się na każdy wniosek i na każdą propozycję wójta bez względu na jej skutki?
Pozdrawiam
ZP
Dziękuję Ci za wspaniały Twój wniosek "dlaczego inni radni siedzą tak cicho"
Dodam jeszcze, dlaczego inni radni na to pozwalają? Przecież to radni stanowią prawo w postaci uchwał a każdy wójt czy burmistrz jest tylko wykonawcą tego lokalnego prawa. Dlaczego radni zgadzają się na każdy wniosek i na każdą propozycję wójta bez względu na jej skutki?
Pozdrawiam
ZP
Pani Zdzisławo - Ja chętnie poznałabym rację tych innych radnych, bo na pewno mają swoje argumenty, kiedys jeszcze wypowiadała się Barbara, teraz nie uświadczysz wypwiedzi innych radnych. Próbowałam czytać protokoły z sesji, ale są wyjątkowo nudne i formalistyczne. W nich nie ma żadnych dyskusji nad uchwałami rady. Pewnie takie dyskusje są na komisjach, a przecież nie będziemy chodzili na komisje. Może by pani jako radna powiedziała innym radnym o naszym forum, przecież na nim może się wypowiedzieć każdy radny nie tylko ten z Żarek Letniska. A przecież temu panu rzecznikowi prasowemu z gminy też by korona z głowy nie spadła gdyby na naszym forum przedstawiał stanowisko gminy, byłoby to na pewno taniej niz drukowanie artykułów w gazetach.
Pozdrawiam....
Pozdrawiam....
-
- VIP
Klaro
Inni Radni z Gminy Poraj i Pan Rzecznik Urzędu Gminy wiedzą o tym forum i być może się wypowiadają ale jak widać anonimowo.
Jest pewna grupka radnych starszych wiekowo , którzy nie nabyli umiejętności korzystania z internetu.
Protokoły z Komisji też nie są tajne, można je czytać na BIP-ie Urzędu Gminy Poraj.
pozdrawiam
ZP
Inni Radni z Gminy Poraj i Pan Rzecznik Urzędu Gminy wiedzą o tym forum i być może się wypowiadają ale jak widać anonimowo.
Jest pewna grupka radnych starszych wiekowo , którzy nie nabyli umiejętności korzystania z internetu.
Protokoły z Komisji też nie są tajne, można je czytać na BIP-ie Urzędu Gminy Poraj.
pozdrawiam
ZP
-
- VIP
Na BIP poraj jest ocena Regionalnej Izby Obrachunkowej Katowice
wykonania budżetu gminy Poraj za I półrocze. Można przeczytać.
wykonania budżetu gminy Poraj za I półrocze. Można przeczytać.
SZANOWNY RADNY P. KRZYSZTOFIE KLIMEK
APELUJĘ DO PANA O ODROBINĘ SKROMNOSCI. Z PANA PRZECHWAŁ WYNIKA, ŻE ORLIK W ŻARKACH LETNISKO TO TYLKO PANA ZASŁUGA, A TAK WCALE NIE JEST.
APELUJĘ DO PANA O ODROBINĘ SKROMNOSCI. Z PANA PRZECHWAŁ WYNIKA, ŻE ORLIK W ŻARKACH LETNISKO TO TYLKO PANA ZASŁUGA, A TAK WCALE NIE JEST.