Ostatnio był post, że w sąsiedniej gminie są wilki, pytam , czy włodarze gminy zareagowali na to ostrzeżenie? Nie wiem? Chyba nie ?
Od kilku lat podnoszę problem z nadmiernym wzrostem populacji lisów i dzików w naszej Gminie Poraj. Dziki niszczą uprawy rolników, a lisy duszą i zjadają kury. Czy nasze władze podjęły jakieś działania w tej sprawie? Otóż nie. Dokąd jeszcze lisy będą u nas panować i robić spustoszenie i straty? Czy Gospodarz naszej gminy wystąpił do kół łowieckich o odstrzał nadmiaru populacji dzikich zwierząt? Kto zrekompensuje nam sza wyrządzone straty?
Ataki lisów na kury w Gminie Poraj.
-
- VIP
Re: Ataki lisów na kury w Gminie Poraj.
W dniu 16.06.2025 r na Powiatowej Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego złożyłam wniosek o wystąpienie do Kół Łowieckich i zarządzenie polowań na dziki i lisy w celu zwalczania nadmiernego przyrostu tej populacji dzikich zwierząt. Nie możemy pozwolić na to, aby dzikie zwierzęta wchodziły na pola i prywatne posesje i powodowały straty w uprawach rolnych i dusiły wszelkiego rodzaju drób.
Dziwi mnie bardzo brak zainteresowania wszystkich łowczych pozyskiwaniem mięsa i skór z dzikich zwierząt. Dodać należy, że obecnie Koła Łowieckie mało tego, że mają zapewnione darmowe badanie mięsa pozyskanego z dzika, to jeszcze otrzymują zapłatę w kwocie 300 zł za odstrzał 1 sztuki.
Pozyskane mięsno bo zbadaniu można w różny sposób wykorzystać( można sprzedać , można przekazać potrzebującym w celu spożycia np. do DPS-ów , czy innych instytucji).
Dziwi mnie bardzo brak zainteresowania wszystkich łowczych pozyskiwaniem mięsa i skór z dzikich zwierząt. Dodać należy, że obecnie Koła Łowieckie mało tego, że mają zapewnione darmowe badanie mięsa pozyskanego z dzika, to jeszcze otrzymują zapłatę w kwocie 300 zł za odstrzał 1 sztuki.
Pozyskane mięsno bo zbadaniu można w różny sposób wykorzystać( można sprzedać , można przekazać potrzebującym w celu spożycia np. do DPS-ów , czy innych instytucji).
Re: Ataki lisów na kury w Gminie Poraj.
Popieram. Nie chodzę do lasu bo boję się dzików
Pojawiły się łosie, sam widziałem ale one są są raczej niegroźne. Mamy na naszym terenie watahę wilków. Straszne co to się wyprawia.