Wybory w 2014 do rady gminy
-
- VIP
Wybory w 2014 do rady gminy
Szanowni Mieszkańcy
Jestem zobowiązana poinformować Państwo ,że Sejm RP w ostatnim czasie podjął Ustawę tzw " kodeks wyborczy" w sprawie wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych w gminach do 20.000 mieszkańców. A w ślad za tą ustawą nasza Rada Gminy Poraj podjęła konsekwentnie w tej sprawie Uchwałe.
Na podstawie w/w aktów prawnych cała gmina Poraj została podzielona na 15 okręgów wyborczych.
W tym nasza miejscowość podzielona została na 3 okręgi wyborcze.
Wybory radnych polegać będą na tym,że w każdym okręgu można będzie wybrać tylko 1 radnego czyli można będzie oddać tylko 1 głos.
Do tej pory wybierając radnych można było głosować na trzech radnych.
W związku z tym moim skromnym zdaniem nasze prawo wyborcze zostało
ograniczone ponieważ nie mamy wpływu na wybranie 3 radnych którzy mają nas reprezentować lecz każdy wyborca ma prawo wybrać tylko 1 radnego. Na wybór 2 pozostałych radnych nie będziemy mieli wpływu.
Dodam jeszcze, że od momentu zmiany tych przepisów upłynęło już trochę czasu i nikt ze strony gminy o tym nie poinformował społeczeństwa
Dzisiaj na Sesji Rady Gminy poruszyłam po raz kolejny ten temat i prosiłam Władze naszej gminy o informowanie mieszkańców o nowych
przepisach i nowym kodeksie wyborczym.
Podkreślam,że w/w zmiana tych przepisów dotyczy tylko gmin małych do 20.000 mieszkańców, dlaczego nie dotyczy gmin powyżej 20.000 mieszkańców?
Serdecznie proszę o wypowiedzi w tej sprawie.
Pozdrawiam ZP
Jestem zobowiązana poinformować Państwo ,że Sejm RP w ostatnim czasie podjął Ustawę tzw " kodeks wyborczy" w sprawie wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych w gminach do 20.000 mieszkańców. A w ślad za tą ustawą nasza Rada Gminy Poraj podjęła konsekwentnie w tej sprawie Uchwałe.
Na podstawie w/w aktów prawnych cała gmina Poraj została podzielona na 15 okręgów wyborczych.
W tym nasza miejscowość podzielona została na 3 okręgi wyborcze.
Wybory radnych polegać będą na tym,że w każdym okręgu można będzie wybrać tylko 1 radnego czyli można będzie oddać tylko 1 głos.
Do tej pory wybierając radnych można było głosować na trzech radnych.
W związku z tym moim skromnym zdaniem nasze prawo wyborcze zostało
ograniczone ponieważ nie mamy wpływu na wybranie 3 radnych którzy mają nas reprezentować lecz każdy wyborca ma prawo wybrać tylko 1 radnego. Na wybór 2 pozostałych radnych nie będziemy mieli wpływu.
Dodam jeszcze, że od momentu zmiany tych przepisów upłynęło już trochę czasu i nikt ze strony gminy o tym nie poinformował społeczeństwa
Dzisiaj na Sesji Rady Gminy poruszyłam po raz kolejny ten temat i prosiłam Władze naszej gminy o informowanie mieszkańców o nowych
przepisach i nowym kodeksie wyborczym.
Podkreślam,że w/w zmiana tych przepisów dotyczy tylko gmin małych do 20.000 mieszkańców, dlaczego nie dotyczy gmin powyżej 20.000 mieszkańców?
Serdecznie proszę o wypowiedzi w tej sprawie.
Pozdrawiam ZP
Last edited by Zdzisława Polak on 23 Nov 2013, 16:52, edited 1 time in total.
To ile rząd robi sobie z głosu szarych obywateli takich jak my widać było przy głosowaniu nad referendum w sprawie pójścia 6 latków do szkoły.
Milion zebranych podpisów poszło na marne. Premier nawet nie zaszczycił obrad swoją osobą.
Wracając do tematu: Sejm podjął taką ustawę i będziemy głosować według nowych zasad, nic nie zmienimy.
Milion zebranych podpisów poszło na marne. Premier nawet nie zaszczycił obrad swoją osobą.
Wracając do tematu: Sejm podjął taką ustawę i będziemy głosować według nowych zasad, nic nie zmienimy.
W tej informacji przydałoby się jednak więcej ścisłości, otóż sejm uchwalił tę ustawę w styczniu 2011r, a więc nie tak znowu ostatnio, a ja na tym forum podałam informację o nowych okręgach wyborczych w Żarkach Letnisku w grudniu 2012 r, a więc także rok temu./post w zakładce sołectwo NOWE OKRĘGI WYBORCZE/ Nadal w Żarkach Letnisku wybieramy 3 radnych, będzie jak zawsze tylko 1 obwód głosowania w szkole, mandat zdobędą te osoby, które uzyskają największą ilość głosów, tylko komisja będzie miała mniej liczenia, a startujący w wyborach będą musieli dołożyć większych starań by dotrzeć do swoich wyborców, w okręgu z którego będą startowali.Jak wyjaśniała poseł Rospondek, na niedawnym spotkaniu w Poraju zmiany te wynikają z ujednolicenia systemów wyborczych do wszystkich organów przedstawicielskich/ głosujemy na 1 prezydenta,1 senatora,1 posła/ pozwolą także na wyeliminowanie tzw. list partyjnych, w których wygrywała osoba z pierwszego miejsca na liście. Pani poseł była szczerze zdziwiona naszymi krytycznymi uwagami, w sprawie nowej ordynacji i stwierdziła, że w czasie 2 lat pracy komisji sejmowych nad tą ustawą /KODEKS WYBORCZY/ żadne z ciał konsultacyjnych nie zgłaszało zastrzeżeń, a wprost przeciwnie komisja sejmowa miała ogromne poparcie dla nowych rozwiązań. Skutki ustawy zobaczymy za rok.
-
- VIP
Barbara jak zwykle ma inny punkt spojrzenia na każdy problem.
Dla zmylenia Barbara napisała.. "nadal w Żarkach Letniku wybieramy 3 radnych ".
Umyślnie nie podała, że dotychczas każdy z nas miał prawo oddać głos na 3 kandydatów na radnych a teraz każdy z nas ma prawo oddać tylko głos na 1 kandydata. Każdy z wyborców przypisany jest do jednego okręgu wyborczego i tylko w tym okręgu może oddać głos tylko na 1 kandydata.
Dotychczas do rady gminy głosowaliśmy na konkretną osobę.
Jedynie do rady powiatu i wyżej głosowaliśmy na listę partyjną
/głos oddany na konkretną osobę np z pozycji 5 ale zwyciężała osobq z 1-go miejsca na liście/. To faktycznie było niedobre.
Ale w przypadku naszej gminy zmiany są niesprawiedliwe gdyż np.mieszkańcy Żarek L. mieli wpływ na wybór 3 radnych a teraz mamy wpływ na wybór tylko jednej osoby. Jest to ograniczenie praw i z tym się nie zgadzam.
ZP
Dla zmylenia Barbara napisała.. "nadal w Żarkach Letniku wybieramy 3 radnych ".
Umyślnie nie podała, że dotychczas każdy z nas miał prawo oddać głos na 3 kandydatów na radnych a teraz każdy z nas ma prawo oddać tylko głos na 1 kandydata. Każdy z wyborców przypisany jest do jednego okręgu wyborczego i tylko w tym okręgu może oddać głos tylko na 1 kandydata.
Dotychczas do rady gminy głosowaliśmy na konkretną osobę.
Jedynie do rady powiatu i wyżej głosowaliśmy na listę partyjną
/głos oddany na konkretną osobę np z pozycji 5 ale zwyciężała osobq z 1-go miejsca na liście/. To faktycznie było niedobre.
Ale w przypadku naszej gminy zmiany są niesprawiedliwe gdyż np.mieszkańcy Żarek L. mieli wpływ na wybór 3 radnych a teraz mamy wpływ na wybór tylko jednej osoby. Jest to ograniczenie praw i z tym się nie zgadzam.
ZP
No, ale teraz będę wiedział kto konkretnie wszedł z mojego okręgu i to będzie wskazówka kto mnie reprezentuje - będzie jedna konkretna osoba, a nie trójka.
Mnie się to podoba. Oczywiście zobaczymy jak wyjdzie to w praktyce, ale pomysł żeby mieć konkretnego człowieka zamiast grupy trzech uważam za słuszny.
Co jeśli Pan XY startował z wszystkich 3 okręgów w Żarkach i wygra w każdym z trzech?
Mnie się to podoba. Oczywiście zobaczymy jak wyjdzie to w praktyce, ale pomysł żeby mieć konkretnego człowieka zamiast grupy trzech uważam za słuszny.
Co jeśli Pan XY startował z wszystkich 3 okręgów w Żarkach i wygra w każdym z trzech?
W Żarkach Letnisku jestem częstym gościem. Kupiłam dom i chcę zamieszkać na stałe, dlatego bardzo się cieszę ,że mamy wybory jednomandatowe. Wreszcie wybierzemy osoby, które godnie będą reprezentowały w Gminie ,naszą wspaniałą miejscowość. Może wreszcie skończy się partyjne uzależnienie i kolesiostwo.
Warto mieszkańcom przedstawić na tym forum kandydatów, bo starsi ludzie i NOWI tacy jak ja głosują tak jak im ktoś każe.
Co o tym sądzicie?
Warto mieszkańcom przedstawić na tym forum kandydatów, bo starsi ludzie i NOWI tacy jak ja głosują tak jak im ktoś każe.
Co o tym sądzicie?
Pewnie będziemy tutaj pisać o kandydatach, ale teraz jest jeszcze za wcześnie, nie wiemy kto będzie kandydował?
Można się domyślać, że wystartuje dotychczasowa trójka radnych:
Pani Barbara
Pani Polak
Pan Klimek
Pani Barbara i Pani Polak są chyba z tego samego okręgu wyborczego? To będzie ciekawa walka
Można się domyślać, że wystartuje dotychczasowa trójka radnych:
Pani Barbara
Pani Polak
Pan Klimek
Pani Barbara i Pani Polak są chyba z tego samego okręgu wyborczego? To będzie ciekawa walka

Dziękuję
przejrzałam forum i zauważyłam, że panie są bardzo aktywne ( oczywiście w pisaniu ) . Jedna jest niezależna , a druga ???? nie znam tych osób , ale słyszałam bardzo różne opinie.....jest jeszcze trochę czasu .. może będą ciekawsze osoby . To ważne , kogo wybieramy oraz na czyją pomoc i życzliwość możemy liczyć.
przejrzałam forum i zauważyłam, że panie są bardzo aktywne ( oczywiście w pisaniu ) . Jedna jest niezależna , a druga ???? nie znam tych osób , ale słyszałam bardzo różne opinie.....jest jeszcze trochę czasu .. może będą ciekawsze osoby . To ważne , kogo wybieramy oraz na czyją pomoc i życzliwość możemy liczyć.
Pan Żak jest rzeczywiście sympatycznym człowiekiem i mieszka w Żarkach Letnisku, ale jest burmistrzem Myszkowa, miasta o jednym z najwyższych poziomów bezrobocia w województwie śląskim. Jeżeli będzie kandydował na burmistrz to będą na niego głosowali mieszkańcy Myszkowa.Ja jednak wolałbym mieć pracę, niż szacunek burmistrza
-
- VIP
ola............. jak na osobę która nie mieszka w Żarkach-Letnisku ........jesteś nad podziw zorientowana w sprawach miejscowości ..... możesz tak pisać , ale nie wiem czy to ma sens ! Ja mieszkam w Ż-L .....nie mam zbyt wiele czasu na śledzenie forum i życia codziennego mieszkańców .....a tym bardziej na pracę i zaangażowanie radnych w sprawach sołectwa .....śmiem wątpić w prawdziwość Twoich intencji ......!!!
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
""Milutka"" madziu...(zauważ aż dwa cudzysłowy) mam taki zwyczaj , jak chyba każdy homo sapiens że pisząc siedzę właśnie na czterech literach . Czyżbyś to robiła inaczej ? Bardzom ciekaw jak ty to robisz ? A na nerwy reklamują sporo leków bez recepty , radzę zażywać to może pomoże na nerwy i na megalomanię . Ludwik XIV król Francji (gdybyś nie wiedziała) powiedział : państwo to ja .....a madzia powiedziała " forum to ja" mnie próbujesz zdenerwować , denerwujesz innych forumowiczów . Pisz sobie madziu ...ad rerum nie ad personam ......
-
- VIP
Szanowni Mieszkańcy
Na dzień 28.03.2014 r o godz 10:00 zaplanowana jest Sesja Rady Gminy w Poraju.
W porządku obrad mamy propozycje zmiany niedawno podjętych uchwał
w sprawie okręgów wyborczych i ilości kandydatów w okręgach wyborczych.
Ciekawa jestem jakie to zmiany chce wprowadzić Pan Wójt w tym temacie?. Dowiem się na komisjach więc podam szczegóły.
Na dzień dzisiejszy mogę się tylko domyślać , że komuś nie odpowiada ustalony podział Żarek L. na tak wyznaczone okręgi wyborcze i chce coś pokombinować oczywiście z korzyścią dla Siebie.
Nawet wiem kto nad tym usilnie "pracuje".
Pozdrawiam ZP
Na dzień 28.03.2014 r o godz 10:00 zaplanowana jest Sesja Rady Gminy w Poraju.
W porządku obrad mamy propozycje zmiany niedawno podjętych uchwał
w sprawie okręgów wyborczych i ilości kandydatów w okręgach wyborczych.
Ciekawa jestem jakie to zmiany chce wprowadzić Pan Wójt w tym temacie?. Dowiem się na komisjach więc podam szczegóły.
Na dzień dzisiejszy mogę się tylko domyślać , że komuś nie odpowiada ustalony podział Żarek L. na tak wyznaczone okręgi wyborcze i chce coś pokombinować oczywiście z korzyścią dla Siebie.
Nawet wiem kto nad tym usilnie "pracuje".
Pozdrawiam ZP
Last edited by Zdzisława Polak on 24 Mar 2014, 23:02, edited 2 times in total.
-
- VIP
Pewne rzeczy w sprawie wyborów są już wiadome, w naszej gminie zarejestrowało się 5 komitetów wyborczych: Skuteczni dla gminy-Łukasza Stachery, Niezależne-Zdzisławy Polak, Z ludźmi dla ludzi-Krzysztofa Szustaka, Wierny wyborcom-Roberta Bączyńskiego, Porozumienie samorządowe gminy Poraj-Jolanty Holi. Oczywiście dojdą do tego jeszcze listy listy partyjne.
Zdzichu startuj, czy wolisz zachować incognito?
Zdzichu startuj, czy wolisz zachować incognito?
-
- VIP
-
- VIP
Co Wy odemnie wymagacie. Skąd mam wiedzieć kto był lizusem w poprzedniej kadencji? Zapytajcie się radnych z tamtej kadencji.
Kto jest lizusem wójta można było zobaczyć na otwarciu przedszkola.
A jak ktoś lizusem się urodzi to lizusem umiera. Jest to choroba nieuleczalna byle tylko się podlizać aby uzyskać przychylność władzy.
Kto jest lizusem wójta można było zobaczyć na otwarciu przedszkola.
A jak ktoś lizusem się urodzi to lizusem umiera. Jest to choroba nieuleczalna byle tylko się podlizać aby uzyskać przychylność władzy.
-
- VIP
-
- VIP
W LISTOPADZIE WRÓCI POPRZEDNIK , TO GMINE Z DŁUGÓW WYPROWADZI
NIE IMPREZOWAŁ , BYŁ OSZCZĘDNY, DO PRACY CZĘSTO CHODZIŁ NA PIECHOTĘ , NIE MIAŁ KIEROWCY I SAMOCHODU SŁUŻBOWEGO, GARNITURÓW Z PRALNI NIE ODBIERAŁ SAMOCHODEM SŁUŻBOWYM , BELFROM WYPŁACAŁ WSZYSTKIE ŚWIADCZENIA W TERMINIE. BYŁ BARDZO PRACOWITY I GOSPODARNY
I NA TAKIEGO WÓJTA BĘDĘ GŁOSOWAŁ

I NA TAKIEGO WÓJTA BĘDĘ GŁOSOWAŁ

-
- VIP
GRATULUJĘ ZDZICHU TO NAPRAWDE "DOSKONAŁY" WYBÓR POPRZEDNI WÓJT BYŁ TAK OSZCZĘDNY ŻE PRZEZ 2 KAENCJE NIE BRAŁ URLOPU BO WOLNE PRZYZNAWAŁ SAM SOBIE A POTEM KAZAŁ SOBIE WYPŁACIC KILKADZIESIĄ TYSIĘCY ZŁOTYCH. OSZCZĘDZAŁ NA SAMOCHODZIE I KIEROWCY ZA TO SOBIE ROCZNIE KAZAŁ WYPŁACAĆ KILKANAŚCIE TYSIECY ZA DELEGACJE, NA KTÓRE NAJCZĘŚCIEJ JEŹDZIL DO WARSZAWY W DNI GIEŁDY KWIATOWEJ. i NA REMONTACH DRÓG TAK OSZCZĘDZAŁ, ŻE DZIECKO JADĄCE TĄ DROGA ZOSTAŁO NA CAŁE ŻYCIE KALEKĄ I TRZEBA MU BYŁO WYPŁACIĆ 1 MILION ZŁOTYCH ODSZKODOWANIA. NASZE ZARKI TEŻ "ROZKWITŁY PRZEZ TE 8 LAT, ZWŁASZCZA KANALIZACJA DO KTÓREJ POMYLONO LOKALIZACJE OCZYSZCZALNI. KREDYTÓW WPRAWDZIE NIE BRAŁ ALE SWEMU ZASTĘPCY ZOSTAWIŁ 8 MILIONÓW ZOBOWIĄZAŃ. MASZ RACJĘ "TAKICH LUDZI NAM POTRZEBA".
CZY TY UWAŻASZ ,ŻE TERAZ JEST LEPIEJ , NIE SZTUKĄ JEST BRAĆ , BRAĆ I JESZCZE RAZ BRAĆ NA KRECHĘ ...A KTO TO SPŁACI I KIEDY I ROBIĆ TAKIE DROGIE INWESTYCJE JAK ŻARECKIE PRZEDSZKOLE ....SPRAWDŹ ILE WYNIESIE UTRZYMANIE TEJ PLACÓWKI...TAK JAK TY MYŚLI MAŁO ..LUDZIE BARDZO CHĘTNIE ZAGŁOSUJĄ NA BYŁEGO WÓJTA ...POSŁUCHAJ , CO LUDZIE MÓWIĄ

-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
http://bedzin.naszemiasto.pl/plebiscyt/ ... d,kid.html
coraz lepiej , wczoraj było prawie 500 , a dziś już ponad 800.
jeśli wezmą się do wysyłania esemesów , to będzie 1 miejsce i tytuł SUPERWÓJTA
Głosowanie w plebiscycie trwa od 17 września do 12 października do godziny 11.59.

coraz lepiej , wczoraj było prawie 500 , a dziś już ponad 800.
jeśli wezmą się do wysyłania esemesów , to będzie 1 miejsce i tytuł SUPERWÓJTA

Głosowanie w plebiscycie trwa od 17 września do 12 października do godziny 11.59.
Art. 2
Celem Plebiscytu jest przedstawienie na łamach serwisu internetowego wójtów gmin woj. śląskiego, urzędujących w 2014 roku, gdy kadencja samorządu dobiega końca oraz dzięki głosowaniu internautów stworzenie rankingu najlepszych wójtów.
TYTUŁ MOŻNA KUPIĆ ZA PIENIĄDZE WYSYŁAJĄC ESEMESY
http://bedzin.naszemiasto.pl/plebiscyt/ ... ,t,id.html
Celem Plebiscytu jest przedstawienie na łamach serwisu internetowego wójtów gmin woj. śląskiego, urzędujących w 2014 roku, gdy kadencja samorządu dobiega końca oraz dzięki głosowaniu internautów stworzenie rankingu najlepszych wójtów.
TYTUŁ MOŻNA KUPIĆ ZA PIENIĄDZE WYSYŁAJĄC ESEMESY
http://bedzin.naszemiasto.pl/plebiscyt/ ... ,t,id.html