Dyżury Sołtysa i Rady Sołeckiej

Dyskusje na temat lokalnych problemów Solectwa
Post Reply
Ania
Stały bywalec

Dyżury Sołtysa i Rady Sołeckiej

Post by Ania »

W co drugi piątek miesiąca w godzinach 17:00-18:00 w budynku TPŻL (za remizą OSP) dyżur pełni przedstawiciel Rady Sołeckiej natomiast w co czwarty piątek (w tych samych godzinach i lokalizacji) dyżur prowadzi Sołtys.
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Re: Dyżury Sołtysa i Rady Sołeckiej

Post by Zdzisława Polak »

Chciałam zapytać czy Pani Radna Ania i jednocześnie członek Rady Sołeckiej pochyliła się nad problemem dotyczącym zmiany lokalizacji przejścia dla pieszych w ulicy Grunwaldzkiej w Żarkach Letnisku w samym centrum Żarek Letniska (skrzyżowanie z ul. Hr. Raczyńskiej)? Proszę o poparcie mojego wniosku u Wójta Gminy Poraj.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

A Pani Zdzisława taki wniosek złożyła?
Zmiana organizacji ma polegać na przesunięciu przejścia? (żeby piesi mieli większy odcinek do pokonania?). Czy np ulica Grunwaldzka jako jednokierunkowa i wykorzystanie ul. Akacjowej?
Wniosku nie widzialam ale zapraszam na spotkanie w TPŻL. Warto o takich sprawach podyskutować :)
Na pewno dojdziemy do konsensusu owych rozważań.
Proszę wziąć też pod uwagę zmiany, jakie rząd wprowadził w 2022r. I tzw przejścia sugerowane (niestety pieszy wówczas traci prawa :() oraz obowiązujące przepisy: "Przechodzenie przez jezdnię lub drogę dla rowerów poza przejściem dla pieszych jest dozwolone na przejściu sugerowanym albo poza przejściem sugerowanym jeżeli odległość od przejścia dla pieszych przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia dla pieszych, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu."
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Post by Zdzisława Polak »

Jak widać Pani Radna Ania nie zrozumiała moich intencji i zamierzeń. Ale chętnie już przystąpiła do pytań i rozliczania mnie.
Z przyjemnością odpowiem na zadane pytanie, tak wniosek złożyłam gdzie należy i rozmawiałam z kim trzeba. Jeśli członek Rady Sołeckiej i jednocześnie Radna nie chce poprawić bezpieczeństwa pieszych to nie zmuszam. Załatwię to sama tak będzie najlepiej.
Z. Polak
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

Wręcz przeciwnie Pani Zdzisławo - jestem ciekawa proponowanych przez Panią rozwiązań więc zapraszam na spotkanie 10.01.2025r.
Razem można więcej!
Anna Słabosz-Ożga
Post Reply