WYBORCZE ARGUMENTY
WYBORCZE ARGUMENTY
Chyba najbardziej bulwersującym aspektem w ocenie obecnej kadencji rady gminy i wójta jest zadłużenie gminy. Wprawdzie dla przeciętnego mieszkańca nie skutkuje ono niczym, ale wielokrotnie powtarzane jest skutecznym straszakiem dla wyborców. Może więc warto oddemonizować nieco tego tego diabła i uzmysłowić sobie jak naprawdę ten straszak wygląda i co z niego wynika.
1. Polskie prawo dopuszcza zadłużenie samorządu do 60 % uzyskiwanych dochodów, a nasza gmina nie przekroczyła nawet 45%
2. każdorazowe zaciągnięcie kredytu wymaga gody Regionalnej Izby Obrachunkowej, która ocenia zdolność spłaty kredytu, która musi zostać ujęta w tzw. Wieloletniej Prognozie Finansowej gminy opracowanej do 2015 r
3. kredyty zaciągnięto w tej kadencji na tzw. wkład własny gminy na realizowane inwestycje, bez którego nie można pozyskać żadnych środków unijnych. W ten sposób wielokrotnie zwiększamy środki na inwestycji, bo do wkładu własnego uzyskujemy od 50-80% środków zewnętrznych.
Nie ma zjawiska "przeinwestowania" w naszej gminie, co niektórzy sugerują, a okresowe trudności płatnicze gminy wynikają niestety z opóźnień przekazywania przez państwo tzw. udziałów. Opóźnienia te sięgają czasami kilku tygodni, a ze względu na swą wysokość są istotną pozycją w budżecie. Okresowo rozsiewane pogłoski, że inwestycje są przerywane, bo gmina nie płaci wykonawcom okazują się nieprawdą, a inwestycje przekazywane są w terminie.
Oczywiście można kwestionować celowość każdej inwestycji, jak się nie ma dziecka czy wnuka w wieku przedszkolnym, to zbędne jest przedszkole czy żlobek. Jak się wypuszcza szambo do rzeki czy na posesję nie widzi się celowości budowy kanalizacji itd
A jakie skutki "zadłużenia gminy" ponosi jej mieszkaniec? Pozwolę sobie zauważyć, że żadne.
Wszystkie podatki podnosimy tylko o stopień inflacji i taka strategia zapisana jest na wiele lat w WPF, która zawiera także zapisy o bezpiecznej spłacie zaciągniętych kredytów.
Diabeł naprawdę nie jest taki straszny jak go niektórzy przedstawiają, nie mając innych rzetelnych argumentów.
1. Polskie prawo dopuszcza zadłużenie samorządu do 60 % uzyskiwanych dochodów, a nasza gmina nie przekroczyła nawet 45%
2. każdorazowe zaciągnięcie kredytu wymaga gody Regionalnej Izby Obrachunkowej, która ocenia zdolność spłaty kredytu, która musi zostać ujęta w tzw. Wieloletniej Prognozie Finansowej gminy opracowanej do 2015 r
3. kredyty zaciągnięto w tej kadencji na tzw. wkład własny gminy na realizowane inwestycje, bez którego nie można pozyskać żadnych środków unijnych. W ten sposób wielokrotnie zwiększamy środki na inwestycji, bo do wkładu własnego uzyskujemy od 50-80% środków zewnętrznych.
Nie ma zjawiska "przeinwestowania" w naszej gminie, co niektórzy sugerują, a okresowe trudności płatnicze gminy wynikają niestety z opóźnień przekazywania przez państwo tzw. udziałów. Opóźnienia te sięgają czasami kilku tygodni, a ze względu na swą wysokość są istotną pozycją w budżecie. Okresowo rozsiewane pogłoski, że inwestycje są przerywane, bo gmina nie płaci wykonawcom okazują się nieprawdą, a inwestycje przekazywane są w terminie.
Oczywiście można kwestionować celowość każdej inwestycji, jak się nie ma dziecka czy wnuka w wieku przedszkolnym, to zbędne jest przedszkole czy żlobek. Jak się wypuszcza szambo do rzeki czy na posesję nie widzi się celowości budowy kanalizacji itd
A jakie skutki "zadłużenia gminy" ponosi jej mieszkaniec? Pozwolę sobie zauważyć, że żadne.
Wszystkie podatki podnosimy tylko o stopień inflacji i taka strategia zapisana jest na wiele lat w WPF, która zawiera także zapisy o bezpiecznej spłacie zaciągniętych kredytów.
Diabeł naprawdę nie jest taki straszny jak go niektórzy przedstawiają, nie mając innych rzetelnych argumentów.
baju , baju , będziesz w RAJU
i własnie po to był sondaz o kredytach, żeby ludziom wciskać ciemnotę
CHYBA TYROSZECZKĘ PRZEINWESTOWALIŚCIE , bo ZUSY pracowników są niezapłacone i już naliczają odsetki
w jednym miejsu zapłacicie , a w drugim zalegacie i jak jest końcówka roku to brakuje na pensje I TAKIE KOMBINOWANIE SIĘ LUDZIOM NIE PODOBA 

i własnie po to był sondaz o kredytach, żeby ludziom wciskać ciemnotę

Majeczko postępujesz tak jak pewien niesławny minister propagandy III Rzeszy, który twierdził, że kłamstwo 100 razy powtórzone staje się prawdą. Jeżeli jesteś tak dobrze poinformowana, to daj przykład tych niewypłaconych przez gminę pensji czy odsetek za niezapłacony ZUS. Jak nie uda się jedno kłamstwo, to trzeba wymyślić następne. W tym roku już słyszę, że wprawdzie będą nagrody dla nauczycieli, ale będzie ich MAŁO, a pewna pani na pewno stwierdzi, że nagrody przyznano tylko dlatego, że są wybory.
P. Barbaro ..nie mam powodu do kłamstwa i doskonale pani jest zorientowana , bo jest pani przewodniczącą komisji oświaty.....w tamtym roku nie było żadnych nagród z funduszu nagród dla nauczycieli ( w całej gminie nauczycielom zabrano ich FUNDUSZ NAGRÓD
Organy prowadzące szkoły i placówki oświatowe zobowiązane są do tworzenia specjalnego funduszu nagród dla nauczycieli za osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze. Jest to wymóg obligatoryjny. Organy prowadzące szkoły muszą utworzyć fundusz w wysokości co najmniej 1% planowanych rocznych wynagrodzeń osobowych, z przeznaczeniem na wypłaty nagród organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli za ich osiągnięcia w zakresie pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej, w tym realizacji zadań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom w czasie zajęć organizowanych przez szkołę, oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły, uwzględniając w szczególności sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku.
Nagrody dla nauczycieli przewidziane w zapisie art. 49 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (tekst jedn.: Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674 z późn. zm.)
CZYŻBY W CAŁEJ GMINIE NIE BYŁO ANI JEDNEGO NAUCZYCIELA ZASŁUGUJĄCEGO NA NAGRODĘ
a ZUSY OŚWIATY w ubiegłym roku i obecnym są płacone ze znacznym opóźnieniem ( jesli pani nie wierzy , to proszę sprawdzić w ZEASIE i nie zarzucać mi kłamstwa . )
W TYM ROKU BĘDĄ NAGRODY DLA NAUCZYCIELI ( jakie ????????) NAPISZĘ PO DNIU NAUCZYCIELA
pozdrawiam i życzę pracownikom oświaty dużo sukcesów oraz bardzo wysokich nagród
Organy prowadzące szkoły i placówki oświatowe zobowiązane są do tworzenia specjalnego funduszu nagród dla nauczycieli za osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze. Jest to wymóg obligatoryjny. Organy prowadzące szkoły muszą utworzyć fundusz w wysokości co najmniej 1% planowanych rocznych wynagrodzeń osobowych, z przeznaczeniem na wypłaty nagród organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli za ich osiągnięcia w zakresie pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej, w tym realizacji zadań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom w czasie zajęć organizowanych przez szkołę, oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły, uwzględniając w szczególności sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku.
Nagrody dla nauczycieli przewidziane w zapisie art. 49 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (tekst jedn.: Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674 z późn. zm.)
CZYŻBY W CAŁEJ GMINIE NIE BYŁO ANI JEDNEGO NAUCZYCIELA ZASŁUGUJĄCEGO NA NAGRODĘ

a ZUSY OŚWIATY w ubiegłym roku i obecnym są płacone ze znacznym opóźnieniem ( jesli pani nie wierzy , to proszę sprawdzić w ZEASIE i nie zarzucać mi kłamstwa . )
W TYM ROKU BĘDĄ NAGRODY DLA NAUCZYCIELI ( jakie ????????) NAPISZĘ PO DNIU NAUCZYCIELA
pozdrawiam i życzę pracownikom oświaty dużo sukcesów oraz bardzo wysokich nagród
majeczka ma racje , jeszcze świadczenia urlopowe nie zostały wypłacone w ccałości WYPŁACONO DOPIERO ok. 400 zł , a gdzie reszta
http://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja ... opowe.html
I PO CO BYŁO TAK ZADŁUŻAĆ GMINĘ
http://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja ... opowe.html
I PO CO BYŁO TAK ZADŁUŻAĆ GMINĘ
-
- VIP
Myślę, że czas przedstawić swoje przemyślenia w sprawie kandydata wójta. Demokracja to możliwość wyboru, a nie głosowanie na jednego "słusznego" kandydata, ale możliwość wyboru, to przynajmniej dwaj kandydaci o mniej więcej równym statusie. Jakiż to bowiem wybór między obecnym wójtem a jakimś nikomu nieznanym producentem miodu, chociażby produkował nawet najlepsze miody. Gmina jednak od pasieki trochę się różni i stąd mój wniosek, że jedyną osobą, która mogłaby na serio być kontr kandydatem dla obecnego wójta to pani Zdzisława Polak.Ma duże doświadczenie w pracy w samorządzie i potrzebne wykształcenie, zupełnie inną, niż obecna, koncepcje zarządzania gminą, a jako kobieta byłaby bardziej rozważna w gospodarowaniu gminnym budżetem. No i byłaby pierwszą kobietą, wójtem w Poraju. Czy to nie jest dobra propozycja!
-
- VIP
drogi mecenasie ...SPROWADZAM DYSKUSJĘ DO DOWCIPU , BO NIE PODOBA MI SIĘ DYSKUSJA ( CZYLI OBSMAROWANIE KONTRKANDYDATA NA ZARECKIM FORUM )
A TOBIE O TO WŁAŚNIE CHODZI
JEST MI OBOJĘTNE KTO WYGRA , ALE NIECH WALCZĄCY O STOŁEK WÓJTA SAMI SIĘ ZAPREZENTUJĄ , BO TAK NAPRAWDĘ NIE ZNAMY ICH PROGRAMU WYBORCZEGO
Z PLOTEK WYNIKA ,ŻE BĘDZIE JEDNAK TRZECH
LUBIĘ UCZCIWOŚĆ I NIECH WYBORCY SAMI ZDECYDUJĄ , KTÓRY Z NICH NAJLEPSZY

JEST MI OBOJĘTNE KTO WYGRA , ALE NIECH WALCZĄCY O STOŁEK WÓJTA SAMI SIĘ ZAPREZENTUJĄ , BO TAK NAPRAWDĘ NIE ZNAMY ICH PROGRAMU WYBORCZEGO

CZYŻBY
" dwaj kandydaci o mniej więcej równym statusie. Jakiż to bowiem wybór między obecnym wójtem a jakimś nikomu nieznanym producentem miodu, chociażby produkował nawet najlepsze miody. Gmina jednak od pasieki trochę się różni i stąd mój wniosek, że jedyną osobą, która mogłaby na serio być kontr kandydatem dla obecnego wójta to pani Zdzisława Polak." 

Nie bardzo rozumiem polemikę Zdzicha z mecenasem, ale uważam, że kandydatura Zdzisławy Polak na wójta gminy zasługuje na poważne potraktowanie. Może warto zastanowić się nad zupełnie inną niż obecna strategią zarządzania gminą, a z postów Pani Polak wynika, że taka strategię by miała. Dlaczego wójtem musi być zawsze ktoś z Poraja?
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
Liste kandydatów... do rady gminy umieściła ostatnia Gazeta Myszkowska, chociaż wybory to niby poważna sprawa ale ubawily mnie niektóre kandydatury, pewien pan całe życie milicjant i TW , nieźle "zasłużony" kandyduje ciągle na szczęście dla nas bez skutku, pewna paniusia już w Żarkach nie mieszkająca, ale ciagle zameldowana, która Żarki zna tylko z samochodu, pewnie myśli, że byc radną to tak łatwo jak śpiewać, inna paniusia, największy plotkarz i sensatka w całej miejscowości, do niedawna przewodnicząca partyjna, która swoją poprzednią karierę radnej zakończyła alkoholowym problemem i jeszcze jedna, żarecka biznes łumen, której posesja jest zakałą Zarek i sanitarnym zagrożeniem, zamiast porządku u siebie zrobi taki sam porządek w gminie. Uważam, że prawo wyborcze powinno wprowadzać jakieś ograniczenia i kandydaci powinni spełniać jakieś kryteria, a tak kandyduje kto chce....
-
- VIP
kandydaci do RG
okręg 13
http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje ... tview/8582
okręg 14
http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje ... tview/8583
okręg 15
http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje ... tview/8584

okręg 13
http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje ... tview/8582
okręg 14
http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje ... tview/8583
okręg 15
http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje ... tview/8584

-
- VIP
Majeczko
Kandydaci z PO się przefarbowali i występują jako SKUTECZNI.
Nie wiadomo czy wstydzą się PLATFORMY czy PLATFORMA ich?
Ola
A nasz były p. milicjant jak go ładnie nazwałaś przeprowadził w ostatnim czasie jako redaktor naczelny Letniskowca wywiad z obecnym wójtem pozwalając tym samym na jego bezpłatną kampanię wyborczą i reklamę.
Kto go upoważnił do upolitycznienia naszej lokalnej gazety jakim jest Letniskowiec?
Kandydaci z PO się przefarbowali i występują jako SKUTECZNI.
Nie wiadomo czy wstydzą się PLATFORMY czy PLATFORMA ich?
Ola
A nasz były p. milicjant jak go ładnie nazwałaś przeprowadził w ostatnim czasie jako redaktor naczelny Letniskowca wywiad z obecnym wójtem pozwalając tym samym na jego bezpłatną kampanię wyborczą i reklamę.
Kto go upoważnił do upolitycznienia naszej lokalnej gazety jakim jest Letniskowiec?
-
- VIP
-
- VIP
no masz rację ...ale w moim okręgu i tak większość zagłosuje na p. Polak, zgodnie twierdzą ,że p.Polak jest najlepszym kandydatem i na radną i na wójta . ..a znajomi z Poraja zastanawiają się , bo pojawił się ktoś zupełnie nowy, ten p. Broniewski . Twierdzą ,że to ciekawa kandydatura ..
Ja czytałam wywiad w letniskowcu ( też mi się spodobał )ale chciałabym poznać jego program wyborczy.
Ja czytałam wywiad w letniskowcu ( też mi się spodobał )ale chciałabym poznać jego program wyborczy.

spajdermen ...ZAŚ COS POKRĘCIŁEŚ ...PRZECIEŻ POPRZEDNIA REDAKTOR NACZELNA Z WÓJTEM ŻYJE W ZGODZIE ..NAPISZ JAŚNIEJ , BO NIC Z TEGO NIE KUMAM
I ZA CO WÓJT PŁACI, A POTEM WYMAGA ...JEŻELI DOPŁACA DO LETNISKOWCA , TO PRZECIEŻ CHYBA NIE Z WŁASNEJ KIESZENI ,TYLKO Z KASY UG....NO TO JAK Z TĄ GAZETĄ ..LOKALNA CZY WÓJTA ...A KURIER PORAJSKI , CZYJA TO GAZETA , BO LUDZIE MÓWIĄ ,ŻE TEŻ WÓJTA
NIEBAWEM WSZYSTKO W TEJ GMINIE BĘDZIE WÓJTA
A GDZIE PRAWDZIWA DEMOKRACJA
PRZECIEŻ GAZETA POWINNA BYĆ NIEZALEŻNA OD WSZELKICH WŁADZ LOKALNYCH
NO NIE WIEM , ALE MNIE SIE TO WSZYSTKO NIE PODOBA , TAKIE NADUZYWANIE WŁADZY

NIEBAWEM WSZYSTKO W TEJ GMINIE BĘDZIE WÓJTA

NO NIE WIEM , ALE MNIE SIE TO WSZYSTKO NIE PODOBA , TAKIE NADUZYWANIE WŁADZY

Zdzichu
Masz 100% racji.
Proszę zobaczyć jak tak może być , że nasza lokalna gazeta jaką jest Letniskowiec zaprasza do wywiadu kandydatów na wójta z Poraja
i z Choronia a naszej kandydatce z Żarek Letniska nie daje się szansy do wywiadu i prezentacji. Pytam dlaczego? Gdzie tu jest obiektywizm i ludzka uczciwość ?
Wydawaję , że nasza gazeta Letniskowiec winna popierać naszą żarecką kandydatkę na wójta / zawsze jest lepiej mieć swojego wójta/ a stało się inaczej. Dlaczego?
Co skłoniło Redaktora Naczelnego Letniskowca Pana A. Będkowskiego
do prowadzenia wywiadu z obecnym wójtem.
Pominę już fakt , że informacje podane w tym wywiadzie przez obecnego wójta są dalekie od prawdy.
Jak można tak manipulować informacją.
Masz 100% racji.
Proszę zobaczyć jak tak może być , że nasza lokalna gazeta jaką jest Letniskowiec zaprasza do wywiadu kandydatów na wójta z Poraja
i z Choronia a naszej kandydatce z Żarek Letniska nie daje się szansy do wywiadu i prezentacji. Pytam dlaczego? Gdzie tu jest obiektywizm i ludzka uczciwość ?
Wydawaję , że nasza gazeta Letniskowiec winna popierać naszą żarecką kandydatkę na wójta / zawsze jest lepiej mieć swojego wójta/ a stało się inaczej. Dlaczego?
Co skłoniło Redaktora Naczelnego Letniskowca Pana A. Będkowskiego
do prowadzenia wywiadu z obecnym wójtem.
Pominę już fakt , że informacje podane w tym wywiadzie przez obecnego wójta są dalekie od prawdy.
Jak można tak manipulować informacją.
-
- VIP
ZDZICHU.....jeżeli wiesz że naczelna Letniskowca, żyje w zgodzie z wójtem to ja z czytania tego pisma nie powiem, ze była jego tubą, dlatego juz podobno nie jest naczelną, zresztą może sama zabierze głos bo częstu na forum zagląda. Majeczka twoja wiara w doskonałośc Pani Polak jest doprawdy rozbrajająca. Nie zastanawia cie nawet zachłanność na stołki i wójta i radnej, przecież nie może byc losz end goł. Więc których wyborców zdradzi tych, którzy będą na nia głosowali jako na radną czy tych, którzy na wójta.Jak nie może byc jednym to bedzie chociaz drugim
-
- VIP
spajdermenku...widocznie przepisy nie zabraniają startować i na radną i na wójta...więc nie czepiaj się pani Polak , bo wszystko jest OK
a podoba mi się również kandydat nr 3. I będzie fajnie : p.Polak nadal będzie RADNĄ , a p. . Broniewski ma dużą szansę zostać NOWYM WÓJTEM ... i doskonale wiesz ,że taka opcja jest MOŻLIWA ...
no cóż , nie można mieć wszystkiego

a podoba mi się również kandydat nr 3. I będzie fajnie : p.Polak nadal będzie RADNĄ , a p. . Broniewski ma dużą szansę zostać NOWYM WÓJTEM ... i doskonale wiesz ,że taka opcja jest MOŻLIWA ...

no cóż , nie można mieć wszystkiego

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 5:34 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Liste kandydatów... do rady gminy umieściła ostatnia Gazeta Myszkowska, chociaż wybory to niby poważna sprawa ale ubawily mnie niektóre kandydatury, pewien pan całe życie milicjant i TW , nieźle "zasłużony" kandyduje ciągle na szczęście dla nas bez skutku, pewna paniusia już w Żarkach nie mieszkająca, ale ciagle zameldowana, która Żarki zna tylko z samochodu, pewnie myśli, że byc radną to tak łatwo jak śpiewać, inna paniusia, największy plotkarz i sensatka w całej miejscowości, do niedawna przewodnicząca partyjna, która swoją poprzednią karierę radnej zakończyła alkoholowym problemem i jeszcze jedna, żarecka biznes łumen, której posesja jest zakałą Zarek i sanitarnym zagrożeniem, zamiast porządku u siebie zrobi taki sam porządek w gminie. Uważam, że prawo wyborcze powinno wprowadzać jakieś ograniczenia i kandydaci powinni spełniać jakieś kryteria, a tak kandyduje kto chce..
Spajdermen jest znacznie prostszy sposób na ograniczenie tego zalewu kandydatów, i nie trzeba zmieniać prawa wyborczego, wystarczy znaczne obniżenie tzw. diet, do kwot zupełnie symbolicznych, jetem tego twardą zwolenniczką, ale jeżeli ktoś społecznie nigdy nic nie zrobił, a ma apetyt na pensje wójta, to na pewno zacznie swoją kolejną kadencje od przekonywania pozostałych radnych od podniesienia diety, tak jak to było poprzednio
Liste kandydatów... do rady gminy umieściła ostatnia Gazeta Myszkowska, chociaż wybory to niby poważna sprawa ale ubawily mnie niektóre kandydatury, pewien pan całe życie milicjant i TW , nieźle "zasłużony" kandyduje ciągle na szczęście dla nas bez skutku, pewna paniusia już w Żarkach nie mieszkająca, ale ciagle zameldowana, która Żarki zna tylko z samochodu, pewnie myśli, że byc radną to tak łatwo jak śpiewać, inna paniusia, największy plotkarz i sensatka w całej miejscowości, do niedawna przewodnicząca partyjna, która swoją poprzednią karierę radnej zakończyła alkoholowym problemem i jeszcze jedna, żarecka biznes łumen, której posesja jest zakałą Zarek i sanitarnym zagrożeniem, zamiast porządku u siebie zrobi taki sam porządek w gminie. Uważam, że prawo wyborcze powinno wprowadzać jakieś ograniczenia i kandydaci powinni spełniać jakieś kryteria, a tak kandyduje kto chce..
Spajdermen jest znacznie prostszy sposób na ograniczenie tego zalewu kandydatów, i nie trzeba zmieniać prawa wyborczego, wystarczy znaczne obniżenie tzw. diet, do kwot zupełnie symbolicznych, jetem tego twardą zwolenniczką, ale jeżeli ktoś społecznie nigdy nic nie zrobił, a ma apetyt na pensje wójta, to na pewno zacznie swoją kolejną kadencje od przekonywania pozostałych radnych od podniesienia diety, tak jak to było poprzednio
-
- VIP
p. BARBARO ...tonący brzytwy się chwyta ..czyżby to był ostatni pani chwyt przedwyborczy....oczywiście ,żę przy takim zadłuzeniu należy obniżyc pensję wójta i dietę radnych (najlepiej przed wyborami ) wtedy uwierzę w pani prawdomówność i szczerość ...proponuję dla wójta 5000 zł , a dla radnych po 700 zł
i proszę umieścic to w pani programie wyborczym 

-
- VIP
spajdermen ...nikogo nie podglądam , ale widzę osoby przechodzące obok mojego domu
jeśli macie zamiar wszystkim TYŁKI obsmarować , to róbcie to SPRAWIEDLIWIE ...NIE RÓBCIE WYJĄTKÓW ...to ,że KTOŚ DUŻO ZROBIŁ, TO NIE ZNACZY , ŻE MUSI WYGRAĆ...
pewne osoby w tej GMINIE należy nauczyć SZACUNKU , TOLERANCJI, WSPÓŁPRACY

pewne osoby w tej GMINIE należy nauczyć SZACUNKU , TOLERANCJI, WSPÓŁPRACY

-
- VIP
ooooo...mówisz o sobie
a ty co zrobiłeś obsmarowałeś kilka osób.....no dalej , komu jeszcze dupkę obsmarujesz
zacząłeś pierwszy , to do kogo masz pretensje
to ty rozpętałeś tę dyskusję
WIĘC NAJWYŻSZA PORA DAĆ TYM LUDZIOM SPOKÓJ , CHCĄ STARTOWAĆ , CHCĄ PRACOWAĆ SPOŁECZNIE , TO MY SIĘ OD NICH ODCZEPMY

WIĘC NAJWYŻSZA PORA DAĆ TYM LUDZIOM SPOKÓJ , CHCĄ STARTOWAĆ , CHCĄ PRACOWAĆ SPOŁECZNIE , TO MY SIĘ OD NICH ODCZEPMY

-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP
-
- VIP