Z wielką radością zawiadamiam mieszkańców Gminy Poraj, że otrzymaliśmy z Rządowego Funduszu Polski Ład- Program Inwestycji Strategicznych II Etap ogromne dofinansowanie w kwocie 8.930.000 zł na realizację ważnych inwestycji dla naszych mieszkańców, a mianowicie:
1.Budowa ujęcia wody w Kużnicy Starej.
2.Budowa Kanalizacji sanitarnej w Żarkach Letnisku.
Jednocześnie składam serdeczne podziękowania Rządowi za wysłuchanie naszych próśb i zrozumienie potrzeb mieszkańców Gminy Poraj.
Rządowy Fundusz Polski Ład dla mieszkańców Gminy Poraj
-
- VIP
-
- VIP
Re: Rządowy Fundusz Polski Ład dla mieszkańców Gminy Poraj
Zdzisławo nie zapomnij wysłać laurki Pinokiowi
memento
Hipokryzja opozycji sięga zenitu. Z jednej strony domaga się pieniędzy na inwestycje, a z drugiej blokuje należne pieniądze z UE. Z jednej strony oskarża rząd, że nie walczy z inflacją, a z drugiej strony domaga się inwestycji infrastrukturalnych, które nakręcają inflację. Dla niezorientowanych wyjaśniam w sposób uproszczony mechanizmy rynkowe. Inwestycje infrastrukturalne nie przysparzają towarów na rynku i nie przynoszą dochodów, a wypłaty pracownikom wykonujących takie inwestycje, to gorąca gotówka na rynku bez pokrycia w towarach. Płace pracowników zatrudnionych przy takich pracach są zazwyczaj wyższe od średniej krajowej. Taka gotówka najbardziej nakręca inflację. Opozycja najpierw domagała się jak najszybszych podwyżek stóp procentowych, a jak rozpoczął się proces podnoszenia stóp, to opozycja domaga się rekompensaty dla kredytobiorców. Czyli domaga się likwidacji jedynego mechanizmu walki z inflacją, jaki posiada NBP. Domaga się od rządu również walki z inflacją, proponując wysokie podwyżki dla budżetówki. Tusk z kanistrem z benzyną chcę bardzo pomóc Polakom i w ten sposób ugasić inflację. Wszystko w imię „wartości europejskich”. Ostrzegałem przed wzrostem stóp procentowych, kiedy gmina wypuszczała kolejną transzę obligacji. Zarzucano mi wtedy brak wiary w PiS, udowadniając lekkomyślność opozycji. Przecież była pandemia i nie było wiadomo, jak się to skończy i był Putin, który się zbroił na potęgę. Jednak ci, co chodzili na niemieckim pasku, nie wierzyli w złe zamiary Putina do końca, dopóki nie przekroczył ukraińską granicę. Niestety za wierność fałszywemu przyjacielowi trzeba płacić wysoką cenę.
Ja naprawdę chciałbym zrozumieć, o co polskiej opozycji chodzi. Chciałbym, aby ktoś mi pokazał choć jedną pozytywną rzecz zrobioną przez opozycję, która przyniosła lub przyniesie korzyści dla polskiej gospodarki, jedno działanie, które ułatwiłoby lub ułatwi życie Polakom, jedno działanie, które daje nadzieje Polakom na lepsze życie. Nic takiego nie można znaleźć. Jedyne sygnały, jakie daje opozycja to przeniesienie kasy do gangów gminnych, miejskich, powiatowych i wojewódzkich, bo „oni najlepiej wiedzą jak się bogacić”. Na bogactwo narodu składa się bogactwo obywateli, ale tylko tych wyznających „wartości europejskie”. Tylko dla nich musi znaleźć się nagroda i to solidna. Dla innych pieniędzy nie będzie.
Ja naprawdę chciałbym zrozumieć, o co polskiej opozycji chodzi. Chciałbym, aby ktoś mi pokazał choć jedną pozytywną rzecz zrobioną przez opozycję, która przyniosła lub przyniesie korzyści dla polskiej gospodarki, jedno działanie, które ułatwiłoby lub ułatwi życie Polakom, jedno działanie, które daje nadzieje Polakom na lepsze życie. Nic takiego nie można znaleźć. Jedyne sygnały, jakie daje opozycja to przeniesienie kasy do gangów gminnych, miejskich, powiatowych i wojewódzkich, bo „oni najlepiej wiedzą jak się bogacić”. Na bogactwo narodu składa się bogactwo obywateli, ale tylko tych wyznających „wartości europejskie”. Tylko dla nich musi znaleźć się nagroda i to solidna. Dla innych pieniędzy nie będzie.
Last edited by letnik on 04 Jun 2022, 09:48, edited 1 time in total.
Jak chcesz dowiedzieć się o co chodzi opozycji to zacznij oglądać także inne media
Oglądając tylko TVPiS, będziesz miał klapki na oczach coraz większe 

.
Last edited by Marcin on 18 Dec 2024, 03:44, edited 1 time in total.
-
- VIP
Marcinie napisałeś o manipulacjach podatkowych jakich dokonywali przedsiębiorcy przechodząc z opodatkowania na zasadach ogólnych (CIT i PIT) na ryczałt bo ten rodzaj opodatkowania był dla nich korzystniejszy i z tego powodu zmniejszyły się dochody do gmin to czyja to jest wina? Sam odpowiedz kto dokonał takich kombinacji ? Na tych kombinacjach straciły gminy ale zyskali prowadzący działalność. Brak jest podstaw do obwiniania za to rząd.
Marcin - z uwagi na to, że nie dałeś się poznać na Zebraniu wiejskim w Żarkach L. to może spotkajmy się w innych okolicznościach i porozmawiajmy na żywo na tematy gospodarczo- polityczne może znajdziemy jakieś wspólne rozwiązanie i kompromis.
Co Ty na to?
Marcin - z uwagi na to, że nie dałeś się poznać na Zebraniu wiejskim w Żarkach L. to może spotkajmy się w innych okolicznościach i porozmawiajmy na żywo na tematy gospodarczo- polityczne może znajdziemy jakieś wspólne rozwiązanie i kompromis.
Co Ty na to?