C.D. Wybory. Mądrość. Chcesz zdobyć dobro, musisz starać się posiąść mądrość. Według Biblii mądrość to umiejętne wykorzystanie wiedzy i zrozumienia opartego na duchowym doświadczeniu i dobrze wyszkolonym sumieniu. Pismo Święte wiąże mądrość z umiejętnością rozwiązywania problemów, unikania zagrożeń oraz dążeniem do celu. Człowiecza mądrość nigdy nie jest absolutna, lecz jedynie względna. Wrodzona niedoskonałość sprawia, że ludzie w świecie nie wiedzą, czym jest prawdziwa mądrość. Popełniają przez to poważne błędy. Na przykład pokrętna mądrość ludzka doprowadziła naród Izraelski od zguby: Wyrzekł Pan: Ponieważ ten lud zbliża się do Mnie tylko w słowach i sławi Mnie tylko wargami, podczas gdy serce jego jest z dala ode Mnie; ponieważ cześć jego jest dla Mnie tylko wyuczonym przez ludzi zwyczajem, dlatego właśnie Ja ponowię niezwykłe działanie cudów i dziwów z tym ludem: zginie mądrość jego myślicieli, a rozum jego mędrców zaniknie. Biblia, Izajasza 29:13,14.
Natomiast jeżeli żywicie w sercach waszych gorzką zazdrość i skłonność do kłótni, to nie przechwalajcie się i nie sprzeciwiajcie się kłamstwem prawdzie. Nie na tym polega zstępująca z góry mądrość, ale mądrość ziemska, zmysłowa i szatańska. Gdzie bowiem zazdrość i żądza sporu, tam też bezład i wszelki występek. Mądrość zaś /zstępująca/ z góry jest przede wszystkim czysta, dalej, skłonna do zgody, ustępliwa, posłuszna, pełna miłosierdzia i dobrych owoców, wolna od względów ludzkich i obłudy. Biblia, Jakuba 3:14-17.
Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? Biblia, Prz. 1:22.
Jeśli, synu, nauki me przyjmiesz i zachowasz u siebie wskazania, ku mądrości nachylisz swe ucho, ku roztropności nakłonisz swe serce, tak, jeśli wezwiesz rozsądek, przywołasz donośnie rozwagę, jeśli szukać jej poczniesz jak srebra i pożądać jej będziesz jak skarbów … Biblia, Prz. 2:1,2,3,4.
… Wtedy sprawiedliwość pojmiesz i prawość, i rzetelność - i każdą dobrą ścieżkę, gdyż mądrość zagości w twym sercu, wiedza ucieszy twą duszę. Rozwaga pilnować cię będzie, roztropność na straży twej stanie. Ustrzeże cię od drogi występku, od ludzi mówiących przewrotnie, … Biblia, Prz. 2:9,10,11,12.
Szczęśliwy, kto mądrość osiągnął, mąż, który nabył rozwagi: bo lepiej ją posiąść niż srebro, ją raczej nabyć niż złoto, zdobycie jej lepsze od pereł, nierówne jej żadne klejnoty. Biblia, Prz. 3:13,14,15.
I głupi, gdy milczy, wydaje się mądrym, kto usta zamyka – bezpieczny. Biblia, Prz. 17:28.
I nie bierz sobie do serca wszystkich słów, które by ludzie wyrzekli, abyś nie usłyszał, jak ci twój sługa złorzeczy. Bo twoje serce dobrze wie, ileż to razy i ty drugim złorzeczyłeś. Biblia, Prz. 7:21, 22.
Istnieje pewne zło, które dzieje się pod słońcem: że głupców stawia się na wysokich stanowiskach, a zasobni w mądrość siedzą nisko. Biblia, Kohela. 10:5, 6.
Nienawiść wznieca swary, ale miłość zakrywa wszystkie występki. Biblia, Prz. 10:12.
Język mądrych wyświadcza dobro wiedzą, lecz usta głupich tryskają głupotą. Biblia, Prz. 15:2.
Serce rozważne szuka mądrości, usta niemądrych sycą się głupotą. Biblia, Prz. 15:14.
Na cóż pieniądze w ręku głupca? Mógłby nabyć mądrości, lecz nie ma na to rozumu. Biblia, Prz. 17:16.
To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Boga. Biblia, Prz. 19:3.
Nie śpiesz się w duchu do obrażania się, bo obraza spoczywa w zanadrzu głupców. Biblia, Kazn. 7:9.
Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie upodobnił się do niego. Biblia, Prz. 26:4.
Bo prawy może upaść nawet siedem razy i na pewno wstanie; lecz niegodziwi zostaną doprowadzeni do potknięcia wskutek nieszczęścia. Biblia, Prz. 24:16.
To tylko niewielka część dobrych rad dla człowieka, jakie nam oferuje Biblia. Warto czasem sięgnąć do tych mądrości i z nich skorzystać. C.D.N.