INTERNETY

Dyskusje na temat lokalnych problemów.
ODPOWIEDZ
Tom_Tom
Posty: 6
Rejestracja: 05 cze 2017, 21:05

INTERNETY

Post autor: Tom_Tom » 10 cze 2017, 16:42

Witam
Przeprowadzam się do Żarek - Letnisko w przyszłym miesiącu. Zastanawiamy się nad najlepsza opcją jesłi chodzi o tv i internet.
Zastanawiam się nad pakietem polsatu cyfrowego (TV + NET) . Wg ich mapek i miłej pani na infolini wszystko powinno śmigać bardzo dobrze łącznie z internetem... Jednak na tym forum nikt się nie chwali i nie poleca takiej opcji.. ;) Proszę o info jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii i co polecacie ?? Pozdrawiamy nowych sąsiadów..

BARBARA
VIP
Posty: 938
Rejestracja: 08 lut 2008, 21:30

Re: INTERNETY

Post autor: BARBARA » 10 cze 2017, 16:55

Ja mam i chwalę a przy okazji przeprowadzasz się do Żarek LetniskA, a nie Letnisko. Letnisko to rzeczownik pospolity, który w polskim języku sie odmienia, pozdrawiam i cieszę sie z nowego mieszkańca.

Awatar użytkownika
Bruner
Guru
Posty: 257
Rejestracja: 03 gru 2008, 08:08

Re: INTERNETY

Post autor: Bruner » 11 cze 2017, 11:32

Zapomnij o mobilnym internecie bo nie działa. Zasięg wielu sieci komórkowych jest słaby. Najbliższe nadajniki BTS są w odległości 8 km od Żarek. I tak jeden jest w Poraju, drugi w Myszkowie, trzeci Kozie Głowy oraz Żarki Miasto. Za to ten na Nadwarciu nie działa stoi kilka lat ale nie działa. Ja walczę z T-Mobile i kary im nakładam za nie wywiązanie się z umów, i płacą ponieważ nie tu infrastruktury telekomunikacyjnej

Tom_Tom
Posty: 6
Rejestracja: 05 cze 2017, 21:05

Re: INTERNETY

Post autor: Tom_Tom » 11 cze 2017, 12:46

No cóż dwie wykluczające się opinie ;)
w Orange można chyba dostać modem na próbę na 14 dni. To chyba jedyne wyjście w tej sytuacji...
Dzięki z odpowiedzi.

Amelka
VIP
Posty: 440
Rejestracja: 18 sty 2016, 12:17

Re: INTERNETY

Post autor: Amelka » 11 cze 2017, 13:12

dużo zależy od tego, w której części Żarek L. mieszkasz :?

Klara
Guru
Posty: 268
Rejestracja: 17 sty 2015, 14:56

Re: INTERNETY

Post autor: Klara » 11 cze 2017, 14:39

ORANGE .... mobilny działa jeśli masz ICH ROUTER .....

slimak
VIP
Posty: 317
Rejestracja: 25 lut 2007, 18:17

Re: INTERNETY

Post autor: slimak » 11 cze 2017, 18:49

Amelka pisze:dużo zależy od tego, w której części Żarek L. mieszkasz :?
Dokładnie tak jest, wszystko zależy gdzie mieszkasz.
Ja w tej chwili korzystam z CP/Plus, sąsiad też i nie narzekamy, parę razy mieli awarię nadajnika to nie było internetów.
Prędkość transmisji jest jednak zmienna i waha się w zależności od obciążenia sieci od minimum 10Mb/s do nawet 60Mb/s.
Można jeszcze skorzystać ze światłowodu który jest u nas od niedawna.

Witam i pozdrawiam w jakże pięknej naszej małej miejscowości :)

Amelka
VIP
Posty: 440
Rejestracja: 18 sty 2016, 12:17

Re: INTERNETY

Post autor: Amelka » 11 cze 2017, 18:52

PIĘKNA tak ,ale MIłA niekoniecznie :mrgreen: :mrgreen: również witam nowego mieszkańca :wink:

slimak
VIP
Posty: 317
Rejestracja: 25 lut 2007, 18:17

Re: INTERNETY

Post autor: slimak » 11 cze 2017, 19:03

Amelko nie strasz nam nowych sąsiadów :)
Jest miło i przyjemnie.

Amelka
VIP
Posty: 440
Rejestracja: 18 sty 2016, 12:17

Re: INTERNETY

Post autor: Amelka » 11 cze 2017, 19:27

jak CHOLERA ślimaczku...dobrze ,że mieszkam w GĄSZCZU :lol: :lol: :lol: :lol:

zielony
Ekspert
Posty: 169
Rejestracja: 08 kwie 2013, 18:13

Re: INTERNETY

Post autor: zielony » 12 cze 2017, 08:37

Witaj nowy sąsiedzie 8) Mam sprawdzaną Neostradę, aktualny wynik:
Download prędkość pobierania * 10.46 Mb/s
Upload prędkość wysyłania * 1.07 Mb/s
Ping opóźnienia * 27 ms
Podobno im bliżej centrali, czyli dawnej poczty na Grunwaldzkiej, osiągi sa większe. W centrum ciągną 60 Mb/s
Płacę 49 zł plus utrzymanie łącza około 14 złotych.
Co do Żarek Letniska to uważam, że wybrałeś wspaniała miejscowość. Mieszkać tutaj to wielka przyjemność, co do mieszkańców to jest tak jak wszędzie. jak będziesz szukała zwady, to ją znajdziesz, jak jesteś normalny to będziesz szczęśliwy :wink:

kinga98
Ekspert
Posty: 138
Rejestracja: 28 mar 2010, 16:37

Re: INTERNETY

Post autor: kinga98 » 12 cze 2017, 17:07

Mieszanka tubylców, wieśniaków z Wysokiej Lelowskiej, Nowej Wsi i Dzierżna oraz elementu miejskiego z Zagłębia i Śląska okazuje się dosyć piorunująca. Najlepiej siedzieć cicho na swoim placu. Wszystkiego dobrego życzę.

jasiek
Ekspert
Posty: 116
Rejestracja: 16 kwie 2013, 22:50

Re: INTERNETY

Post autor: jasiek » 12 cze 2017, 21:22

Zapomniałaś o Częstochowie, jest nas tutaj pewnie ponad 10% :lol:

Amelka
VIP
Posty: 440
Rejestracja: 18 sty 2016, 12:17

Re: INTERNETY

Post autor: Amelka » 12 cze 2017, 22:08

no właśnie o nas zapomniał :| Jaśku....p. Basia też MEDALIK 8)

BARBARA
VIP
Posty: 938
Rejestracja: 08 lut 2008, 21:30

Re: INTERNETY

Post autor: BARBARA » 13 cze 2017, 17:40

Amelka medaliki to rdzenni Częstochowiacy, a ja w Częstochowie też byłam element napływowy.

zg
VIP
Posty: 466
Rejestracja: 26 wrz 2013, 11:25

Re: INTERNETY

Post autor: zg » 14 cze 2017, 06:36

Jak zwykle dyskusja odbiega od tematy...wracając do internetu- ja korzystam z Aero 2 i u mnie działa z cała prędkością łącza zarówno po 3G jak i po LTE. Warunek jest jeden- modem umieszczony wysoko po oknem dachowym. Pozdrawiam i witam w Żarkach.

zielony
Ekspert
Posty: 169
Rejestracja: 08 kwie 2013, 18:13

Re: INTERNETY

Post autor: zielony » 14 cze 2017, 08:37

No własnie wszystko zależy gdzie się mieszka w której części Żarek Letniska? Ja nawet nie próbuję internetu mobilnego, skoro mam problemy z rozmową przez telefon :x żeby porozmawiać muszę podchodzić bliżej okna w kierunku na Poraj :twisted:

Klara
Guru
Posty: 268
Rejestracja: 17 sty 2015, 14:56

Re: INTERNETY

Post autor: Klara » 14 cze 2017, 13:51

A ja mieszkam troszkę od centrum w stronę Masłońskich .... mam mobilny ORANGE i całkiem dobrze mi działa ! :)

zg
VIP
Posty: 466
Rejestracja: 26 wrz 2013, 11:25

Re: INTERNETY

Post autor: zg » 15 cze 2017, 08:52

Telefonia komórkowa to osobna sprawa, mam wrażenie, że zasięg co roku się pogarsza, gdy sam chcę zadzwonić wychodzę z telefonem na balkon albo chodzę po placu i szukam zasięgu. Będąc w domu telefon leży sobie np. na stole, pokazuje 3 do 4 kresek zasięgu na 5 możliwych a moi rozmówcy gdy wtedy do mnie dzwonią to w słuchawce słyszą znajomy komunikat " abonent czasowo niedostępny"... a za jakiś czas przychodzi mi sms z informacją " masz niedobrane połączenie "... tylko , że telefon wcale nie dzwonił...jak to jest u Was?

zielony
Ekspert
Posty: 169
Rejestracja: 08 kwie 2013, 18:13

Re: INTERNETY

Post autor: zielony » 15 cze 2017, 12:41

Zgadzam sie w 100% z zg, mam dokładnie to samo :twisted: Byłem w plusie, orange, t-mobile, wszystko to samo, żadnej różnicy.

zg
VIP
Posty: 466
Rejestracja: 26 wrz 2013, 11:25

Re: INTERNETY

Post autor: zg » 16 cze 2017, 09:56

To dlatego zielony, że teraz operatorzy korzystają wspólnie z infrastruktury sieci, telefon się loguje do najsilniejszego sygnału z danego nadajnika (powinien). Ja mam telefony w Lyca i Virgin a na wyświetlaczu pokazuje się T-Mobile albo Plus.

Awatar użytkownika
Bruner
Guru
Posty: 257
Rejestracja: 03 gru 2008, 08:08

Re: INTERNETY

Post autor: Bruner » 16 cze 2017, 14:39

Obecnie w Żarkach pracuje firma intersat montują światłowód, jak tylko dojdą do mnie to bez zastanowienia biorę a z neostradą się żegnam.

ODPOWIEDZ