Ataki lisów na kury w Gminie Poraj.

Dyskusje na temat lokalnych problemów.
Post Reply
Zdzisława Polak
VIP

Ataki lisów na kury w Gminie Poraj.

Post by Zdzisława Polak »

Ostatnio był post, że w sąsiedniej gminie są wilki, pytam , czy włodarze gminy zareagowali na to ostrzeżenie? Nie wiem? Chyba nie ?
Od kilku lat podnoszę problem z nadmiernym wzrostem populacji lisów i dzików w naszej Gminie Poraj. Dziki niszczą uprawy rolników, a lisy duszą i zjadają kury. Czy nasze władze podjęły jakieś działania w tej sprawie? Otóż nie. Dokąd jeszcze lisy będą u nas panować i robić spustoszenie i straty? Czy Gospodarz naszej gminy wystąpił do kół łowieckich o odstrzał nadmiaru populacji dzikich zwierząt? Kto zrekompensuje nam sza wyrządzone straty?
Zdzisława Polak
VIP

Re: Ataki lisów na kury w Gminie Poraj.

Post by Zdzisława Polak »

W dniu 16.06.2025 r na Powiatowej Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego złożyłam wniosek o wystąpienie do Kół Łowieckich i zarządzenie polowań na dziki i lisy w celu zwalczania nadmiernego przyrostu tej populacji dzikich zwierząt. Nie możemy pozwolić na to, aby dzikie zwierzęta wchodziły na pola i prywatne posesje i powodowały straty w uprawach rolnych i dusiły wszelkiego rodzaju drób.
Dziwi mnie bardzo brak zainteresowania wszystkich łowczych pozyskiwaniem mięsa i skór z dzikich zwierząt. Dodać należy, że obecnie Koła Łowieckie mało tego, że mają zapewnione darmowe badanie mięsa pozyskanego z dzika, to jeszcze otrzymują zapłatę w kwocie 300 zł za odstrzał 1 sztuki.
Pozyskane mięsno bo zbadaniu można w różny sposób wykorzystać( można sprzedać , można przekazać potrzebującym w celu spożycia np. do DPS-ów , czy innych instytucji).
Post Reply