Relacja z sesji Rady Gminy Poraj w kwietniu 2025
-
- VIP
-
- VIP
Re: Relacja z sesji Rady Gminy Poraj w kwietniu 2025
Jak Państwo obejrzeli relacje z Sesji Rady Gminy Poraj, to z pewnością zauważyliście, jak w ostatnim punkcie obrad Sołtys Żarek Letniska pan Mirosław Kozieł dopytywał o basen kąpielowy w Żarkach Letnisku. Pytanie Pana Sołtysa spowodowało wielkie zainteresowanie Radnych sprawą remontu naszego basenu i dopytywaniem o mnie. Faktycznie byłam w tym czasie w Urzędzie Gminy Poraj, jednak bez zaproszenia nie odważyłam się wejść na salę sesyjną, aby nie być potraktowaną "persona non grata". Odpowiedż na zadane pytanie znam i odpowiem.
Jednak zadziwia mnie fakt interesowania się Radnych Gminy Poraj basenem kąpielowym dopiero teraz, kiedy obiekt ten stanowi własność Powiatu Myszkowskiego. Dlaczego nie wykazywano troski o funkcjonowanie tegoż basenu, gdy był własnością Gminy Poraj i przez lata był nieczynny i oznakowany tabliczką "zakaz kąpieli" ?. Wielokrotnie obrażano się na mnie, gdy zapraszałam Wójta i Radnych gminnych poprzedniej kadencji na wizytowanie basenu w trakcie komisji objazdowych.
Teraz kiedy Powiat Myszkowski przejął notarialnie obiekt basenu kąpielowego na własność, wygospodarował odpowiednie środki finansowe na jego remont, a także przeprowadził postępowania przetargowe: na projekt, na wykonanie remontu, a także na inspektora nadzoru i wszystko idzie zgodnie z procedurami, to Radni gminni podnoszą larum i chcą wszystkim sterować i kontrolować.
Szanowni Radni proszę Was o zachowanie spokoju w tej sprawie i zapewniam Was, że Pan Starosta Powiatu Myszkowskiego przy wsparciu Rady Powiatu poradzi sobie świetnie z remontem naszego basenu. Odpowiem również Państwu na zadane przez Sołtysa na Sesji pytanie- Wykonawca planuje rozpocząć remont basenu w czerwcu 2025 r.
Pozdrawiam
Jednak zadziwia mnie fakt interesowania się Radnych Gminy Poraj basenem kąpielowym dopiero teraz, kiedy obiekt ten stanowi własność Powiatu Myszkowskiego. Dlaczego nie wykazywano troski o funkcjonowanie tegoż basenu, gdy był własnością Gminy Poraj i przez lata był nieczynny i oznakowany tabliczką "zakaz kąpieli" ?. Wielokrotnie obrażano się na mnie, gdy zapraszałam Wójta i Radnych gminnych poprzedniej kadencji na wizytowanie basenu w trakcie komisji objazdowych.
Teraz kiedy Powiat Myszkowski przejął notarialnie obiekt basenu kąpielowego na własność, wygospodarował odpowiednie środki finansowe na jego remont, a także przeprowadził postępowania przetargowe: na projekt, na wykonanie remontu, a także na inspektora nadzoru i wszystko idzie zgodnie z procedurami, to Radni gminni podnoszą larum i chcą wszystkim sterować i kontrolować.
Szanowni Radni proszę Was o zachowanie spokoju w tej sprawie i zapewniam Was, że Pan Starosta Powiatu Myszkowskiego przy wsparciu Rady Powiatu poradzi sobie świetnie z remontem naszego basenu. Odpowiem również Państwu na zadane przez Sołtysa na Sesji pytanie- Wykonawca planuje rozpocząć remont basenu w czerwcu 2025 r.
Pozdrawiam
Faktycznie obejrzałem i też się dziwię. Teraz radni powinni się zająć zadaszeniem amfiteatru. Niedługo ta "ściana płaczu" się rozleci od deszczu i mrozu. Poprzedni amfiteatr był lepszy od tego obecnego, niedokończonego. Koszty budowy były ogromne a amfiteatr nadal nie oddany.
Basen czy to gminny czy Starostwa to na jedno wychodzi. Jak nie było od wielu lat basenu czynnego, tak nie ma.
Natomiast ten amfiteatr to jakaś kompletna porażka. Jak dobrze pamiętam to na amfiteatr były bardzo duże pieniądze, co się z nimi stało? Tam tylko ławki mi się podobają.
Natomiast ten amfiteatr to jakaś kompletna porażka. Jak dobrze pamiętam to na amfiteatr były bardzo duże pieniądze, co się z nimi stało? Tam tylko ławki mi się podobają.
Czy zadane pytania pozostaną bez odpowiedzi?. Może by ktoś odpowiedział na temat amfiteatru ile to dostaliśmy dotacji, ile wpłynęło od darczyńców z różnych zbiórek i ile jeszcze potrzeba aby wykonać dach? Zróbmy coś z tym.
Basen po modernizacji dalej będzie pełnił funkcje rekreacyjną a modernizacja nie dotyczy niecki. Natomiast na pewno estetyka ulegnie poprawie!
Tylko żeby lud docenił bo narazie to nawet ławki do basenu wrzuca (a propos ławek...).
Amfiteatr - temat bardzo złożony ale najlepiej dowiadywać się u źródła czyli w TPŻL. Zadaszenie zakupiono (jako zdemontowane) więc powinniśmy niebawem je ujrzeć - przed nami sporo imprez plenerowych w Amfiteatrze:)
Tylko żeby lud docenił bo narazie to nawet ławki do basenu wrzuca (a propos ławek...).
Amfiteatr - temat bardzo złożony ale najlepiej dowiadywać się u źródła czyli w TPŻL. Zadaszenie zakupiono (jako zdemontowane) więc powinniśmy niebawem je ujrzeć - przed nami sporo imprez plenerowych w Amfiteatrze:)
Anna Słabosz-Ożga
widzuj vel pani ZP, ta ściana, na pewno się nie rozleci chyba że ty z tej " żałości " zaczniesz na nią płakać, a tym remontem basenu no bym się nie chnwaliła bo trzeba być skończonym debilem by zaczynać remont od zewnętrzn infrastruktury {drugi raz} i zostawić nietknięty syf jakim jest niecka basenu. Tęgie głowy w tym starostwie.
memento