wolne stanowiska urzędnicze w Gminie Poraj

Dyskusje na temat lokalnych problemów.
Post Reply
Zdzisława Polak
VIP

wolne stanowiska urzędnicze w Gminie Poraj

Post by Zdzisława Polak »

Często zwracają się do mnie osoby z prośbą o pomoc w poszukiwaniu pracy i o to mamy. Link https://bip.ugporaj.pl/a,907,zarzadzeni ... y-w-poraju,
Proszę sprawdzić i zastanowić się dlaczego postawiono tak niskie wymagania " Wykształcenie średnie" i dlaczego kandydatka czy kandydat musi mieć prawo jazdy? Co o tym sądzicie?

Jest też drugie ogłoszenie na kierownicze stanowisko , oto link :https://bip.ugporaj.pl/a,906,zarzadzeni ... j-w-poraju
Na to stanowisko kierownicze już nie potrzebne jest prawo jazdy?.
Proszę składać CV szybciutko, bo czas jest krótki i przystępować do konkursów. Życzę powodzenia.
Zdzisława Polak
VIP

Re: wolne stanowiska urzędnicze w Gminie Poraj

A cóż to za przyczyna unieważnienia konkursu na stanowisko urzędnicze w UG Poraj?
oto link https://bip.ugporaj.pl/download/Zarzadz ... 359571.pdf
Dlaczego nie podano przyczyn unieważnienia. Czy było zbyt dużo chętnych czy też w ogóle nie było chętnych? Proszę podać przyczyny.
Zdzisława Polak
VIP

Gmina Poraj poszukuje osoby na stanowisko Kierownika ZEAS -u. Poniżej link do ogłoszenia o konkursie. Zachęcam do składania ofert, bo chodzi o to aby wybrać jak najbardziej kompetentną osobę na to stanowisko .https://bip.ugporaj.pl/download/Konkurs ... 727465.pdf
Termin składania ofert do dnia 05.02.2025.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

Pani Zdzisławo - wielka szkoda, że Powiat Myszkowski nie stawia na kompetencje, widzę, doświadczenie (...) względem wybieranych osób.
Gdzie tu prawda i sprawiedliwość??
Anna Słabosz-Ożga
Byly
VIP

Post by Byly »

W Starostwie będzie albo już się odbyła sprawa sądowa dotycząca Starosty który miał wykorzystywać ludzi i sprzęt z państwowej spółki do swoich prywatnych celów.
Prawi i Sprawiedliwość :shock:
Zdzisława Polak
VIP

Aniu chciałam Cię zapytać na jakiej podstawie wysnułaś taki wniosek?
Chodzi mi o ten cytat "Pani Zdzisławo - wielka szkoda, że Powiat Myszkowski nie stawia na kompetencje, widzę, doświadczenie (...) względem wybieranych osób. Gdzie tu prawda i sprawiedliwość??"

Bardzo proszę o więcej szczegółów w tej sprawie.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

Oczywiście:
PUP - odbywają się konkursy, pojawiają się nowi pracownicy, bez doświadczenia a na pytanie osoby, która pracowała od roku w naszym powiatowym PUP-ie a która to ukończyła administrację (specjalność samorządowa) i przez ok 10lat w różnych PUP-ach pracowała dostała odpowiedź, że dla niej pracy nie ma bo już jest zespół.

ZDP (stanowisko dyrektor) - konkurs odbywa się finalnie pomiędzy 2 osobami:
1: po studiach technicznych (specjalność budowa dróg), studiach podyplomowych na 3 kierunkach: Prawo Zamówień Publicznych, Zarządzanie Infrastrukturą, Kierownik Projektu, posiadająca uprawnienia budowlane (drogowe i konstrukcyjno-budowlane) oraz kilkunastoletnie doświadczenie przy budowie dróg wszystkich kategorii a także obiektów
oraz
2: po skończonej resocjalizacji ale wg informacji z Powiatu - ma bogate doświadczenie gdyż od 2017 pracuje w PZD.

Oczywiście nr 2 wygrała konkurs.
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Aniu-
Czy Twoja opinia nie jest subiektywna z uwagi na fakt, że Ty również uczestniczyłaś w tym konkursie jako ubiegająca się o stanowisko Dyrektora PZD?.
Myślę jednak, że Komisja konkursowa była obiektywna i wybrała najlepszą kandydatkę na to stanowisko.
Skoro tam przegrałaś to może należałoby w naszej gminie pretendować na stanowisko kierownicze w zakresie drogownictwa, czego Ci z całego serca życzę. Przydałby się dobry fachowiec w naszej Gminie od spraw drogowych.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

Pani Zdzisławo - ja pracy nie szukam!
Wg Pani haseł wyborczych - chce Pani "służyć ludziom, nie układom".
Bardzo więc proszę o wyjaśnienie Mieszkańcom (jest to forum publiczne) - co to znaczy "kompetencje" i z faktów powyżej opisanych (nie oceny obiektywnej czy subiektywnej) napisać czym się kieruje Zarząd Powiatu (Pani partyjny koledzy) dobierając osoby na dane stanowiska?
Według Pani jest to w porządku?
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Pani Radna- Anna Słabosz- Ożga
Tym bezpodstawnym i żenującym wpisem zerwała Pani wiążącą nas nić porozumienia i współpracy.
Wyjaśniam Pani Radnej, że:
1. Nadal realizuję moje hasło wyborcze "służyć ludziom, nie układom" i dlatego nie załatwiam nikomu pracy po znajomości.
2.W Komisji Konkursowej na stanowisko dyrektora PZD nie uczestniczyłam, ani też nie wybierałam kandydatów do tej Komisji.
3.Oburzającym jest włączanie Przez Panią do tej sprawy wątku politycznego.
4. Skoro nie szuka Pani pracy, to w jakim celu uczestniczyła Pani konkursie na stanowisko dyrektora PZD?

Jest Pani Radną w Gminie Poraj, dlatego należy zająć się rozwiązywaniem problemów występujących w naszej Gminie, a nie walką o dyrektorski "stołek" dla siebie. Pani wyborcy z Okręgu 13 ( z tego okręgu Panią wybrano) oczekują od Pani rozwiązania problemu zalewania ulicy Letniskowej w Żarkach L., braku chodnika przy ul. Letniskowej i oświetlenia przy tej ulicy, poprawy nawierzchni dróg gminnych itd. Oczekujemy również odpowiedzi dlaczego Szkoła Podstawowa w Żarkach Letnisku nie została jeszcze podłączona do sieci kanalizacyjnej? Kiedy zostanie podłączona?
Pozdrawiam i życzę dużo sił w realizowaniu mandatu Radnej na rzecz wyborców a nie politykowania, bo droga, chodnik, boisko, czy szkoła nie ma barw politycznych i służą wszystkim ludziom bez względu na poglądy polityczne.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

Najlepszą obroną jest atak!
Nie odpowiedziała Pani na moje pytanie odnośnie kompetencji. I proszę nie insynuować, że korzystam, że znajomości by usiąść na fotelu dyrektorskim (może Pani wyczytać, że od 5 lat na nim siedzę... ze względu na wykształcenie, doświadczenie i posiadane kompetencje!)! Nawet dziś mieszkańcy mi powiedzieli, po przeczytaniu Pani wpisu na tym forum: "jest to szczyt hipokryzji w Pani Z.P. wykonaniu".
Słusznie też, że Pani piszę, że np: przejście dla pieszych przy szkole NIE MA BARW POLITYCZNYCH a słuchając sesji Rady Powiatu i stwierdzenia, że powiat nie zrobi oświetlenia na drodze powiatowej bo gmina nie chce umorzyć podatku za basen... Tego nawet się skomentować nie da!

A ja dalej się upieram, że działamy dla wspólnego dobra, którego nie należy wybiórczo traktować i nie należy obrażać się za prawdę i fakty.
Trzeba tylko chcieć i rozmawiać.
Szukać rozwiązań problemów bo ja chcę pomóc np przy realizacji basenu a narazie... jest opór po drugiej stronie.
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Szanowna Pani Radna Anno Słabosz- Ożga
Po pierwsze to dyskusję wyprowadziła pani na boczny tor - mieliśmy podyskutować na temat wolnych stanowisk w Urzędzie Gminy Poraj, ponieważ jest to temat bardzo nam bliski(obydwie mieszkamy na terenie Gminy Poraj).
Po drugie wykazała Pani zupełny brak zainteresowania konkursami na terenie naszej Gminy, w której jest Pani Radną- jest to przykre.
Po trzecie zboczyła Pani z tematem w kierunku zupełnie osobistym w celu zdobycia dla siebie stanowiska dyrektora PZD.
Po zapoznaniu się z Pani intencjami prywatnymi postanowiłam nie odpowiadać na pani pytania.
Jeśli chodzi o doświetlenie przejścia dla pieszych w drodze powiatowej w Choroniu to wyjaśniam Pani tak:
1. Nie był to Pani wniosek w tej sprawie,
2. Na kapitalny remont drogi powiatowej od Poraja do Choronia zabezpieczyliśmy środki finansowe w budżecie Powiatu na rok 2025. Droga ta będzie wykonana wraz z wymaganym oświetleniem. Dlatego nie potrzebny jest tu szantaż i robienie na przekór.
Jeśli chodzi o modernizację basenu kąpielowego w Żarkach Letnisku to proszę się nie ośmieszać z tą Pani pomocą. Czas na działania w tej sprawie Radnych gminnych bezpowrotnie minął. Teraz jest to obiekt Powiatu i Powiat myszkowski da sobie radę sam. Proszę tylko nie utrudniać (jak obecnie Wójt Gminy Poraj obciąża Powiat podatkiem od tej nieruchomości jakim jest basen kwotą 50 tys. zł rocznie.) Jest mi z tego powodu wstyd wobec Pana Starosty i całej Rady Powiatu.
A tutaj link do wyniku konkursu https://bip.ugporaj.pl/a,1012,informacj ... miny-poraj .
Ciekawi nas czy były inne kandydatury na to stanowisko.
Byly
VIP

Post by Byly »

Pani Zdzicho poważnie, jest Pani wstyd przed panem starostą :lol: Kilka postów wyżej pisałem o problemach sądowych pana starosty. Nie ma się czego wstydzić po zarzutach wobec pana starosty to nie wygląda by to była osoba godna zaufania. Co do basenu to Pani jest "matka chrzestną" oddania za darmo basenu z działką dla Myszkowa. Teraz jeszcze pretensje, że trzeba płacić podatek od nieruchomości? Pani Polak, czy Pani jeszcze jest mieszkanką Żarek Letniska, czy już nie? Wygląda tak jakby Pani broniła Myszków nie nasze Żarki.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

@Pani Radna Powiatowa Zdzisława Polak!
Obie jesteśmy mieszkankami gminy Poraj i Powiatu Myszkowskiego więc tematy gminy i powiatu są w naszym zakresie zainteresowań a naszej miejscowości - nadrzędne.
I tu się Pani mocno myli - nie ma tu nic osobistego ale zapewne o tym Pani się dowie niebawem. Zainteresowani mieszkańcy wnioski wyciągnęli.
Tak jak dziś można było wysłuchać - ważne jest by być niezależnym i prawdziwym!
Na tym zakończę wątek gdyż Pani ciągnie w swoją stronę bez merytoryki.

Co do tematu przejścia przy szkole w Choroniu - a co ma do tego droga Choroń-Biskupice i jej oświetlenie? Chyba Pani wniosku nie widziała i miesza tematy.
Nie jest mój a koleżanki z Choronia ale słuchając "przejęzyczenia" starosty uzależniające powstania doświetlenia przejścia ku poprawie bezpieczeństwa dzieci od umorzenia podatku za basen (choć prawnicy jasno się wypowiedzieli co do zasadności niemożności umorzenia a gmina nadal podtrzymuje, że pieniądze te przeznaczy na konkretny cel związany z inwestycją modernizacji basenu kąpielowego w Żarkach Letnisku, co było ustalone) można się zastanowić kto kogo szantażuje!? A twierdzenie robienia komuś "na przekór" jest nie na miejscu.

@Były - można się spodziewać kto będzie sędzią w owym postępowaniu (...)
Natomiast dobrze, że basen będzie mieć poprawioną estetykę, będzie przyjemniej dla oka a i może jakimś sprzętem po obiekcie się popływa :)
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Były i Anna proszę o przeczytanie tytułu postu i proszę wypowiadać się na temat.

Były- proszę nie pisać nieprawdy - basenu nie przeniesiono do Myszkowa i po wykonaniu remontu będzie służył mieszkańcom Żarek Letniska i Gminy Poraj.
Ja, jak mnie pan nazwał "matka chrzestna basenu" nadal troszczę się przede wszystkim o dobro naszych mieszkańców.

Pani Radna Słabosz- Ożga - co do sprawy doświetlenia skrzyżowania w Choroniu to proszę zapoznać się z treścią wniosku Radnej z Choronia skierowanego do Starostwa Powiatowego w Myszkowie oraz z wykazem dróg i nie pisać bzdur.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

Szanowna Pani Zdzisławo...
Uważa Pani, że nie znam wykazu dróg? Naprawdę chce Pani rozwinąć myśl w tym temacie!?
Pisze Pani o remoncie i oświetleniu drogi powiatowej, później wspomina o doświetleniu skrzyżowania. Czy dla Pani jest to tożsame ze złożonym przez Radą gminy Poraj wnioskiem o sygnalizację ostrzegawczą? Prośbą ze strony Mieszkańców Choronia sprzed kilku lat, która to dotyczy głównie bezpieczeństwa dzieci uczęszczających do pobliskiej szkoły.
"Oceńcie to Państwo sami."
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Szanowni Państwo
Tak właśnie aby Mieszkańcy mogli kogoś lub coś ocenić to należy podać fakty, co niniejszym czynię:
1.W dniu 06.11.2024 Radna Gminy Poraj z Choronia (pani Męcik) złożyła do PZD wniosek o " zamontowanie ostrzegawczej sygnalizacji świetlnej na przejściu dla pieszych zlokalizowanym na skrzyżowaniu ulic Wolności i Szkolna w Choroniu". Dodam że ulica Wolności jest drogą powiatową, zaś ulica Szkolna jest drogą Gminy Poraj.
2. Dlatego Starostwo Powiatowe w dniu 14.11.2024 wysyła pismo do Wójta Gminy Poraj z prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie współfinansowania tej zaproponowanej przez Panią Radną Męcik inwestycji.
3.W piśmie z dnia 12.12.2024 Wójt Gminy Poraj odpowiada Staroście, że jest wyraża zgodę na współfinansowanie w 50 % kosztów wykonania tej sygnalizacji świetlnej.
4. W dniu 30.12.2024 Starosta kieruje pismo do Wójta Gminy Poraj informując, że wyżej wymienione zadanie będzie zrealizowane ponosząc jego koszty wspólnie czyli Powiat 50 %i Gmina Poraj 50% . W piśmie tym Pan Starosta pochwala dotychczasową współpracę z Gminą Poraj i jednocześnie przypomniał o wcześniej złożonym przez Wójta zapewnieniu dotyczącym zwolnienia Powiatu z podatku od obiektu basenu kąpielowego w Żarkach Letnisku, który Powiat przejął w celu wykonania kapitalnego remontu.
5 Powiat pozyskał na remont basenu w Żarkach L. ponad 2 mln zł i zabezpieczył ponad1mln zł środków własnych w budżecie i kapitalny remont basenu jest w trakcie realizacji w 2025 r( projekt plus wykonanie).
6. Dlatego płacenie Gminie podatku (2 %od wartości czyli 50 ty. zł rocznie) od zrujnowanego obiektu jest przykre i trudne do zrozumienia.
Dlatego proszę oceńcie sami. Czy Radna gminna z Żarek Letnisko Pani Słabosz Ożga ma rację robiąc bezpodstawnie burzę w szklance wody?.
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

ad 1-3:"Ostrzegawcza sygnalizacja świetlna" (nie oświetlenie czy doświetlenie skrzyżowania) a przy robotach, jakie od marca mają się rozpocząć na drodze powiatowej (czyli ul. Wolności w Choroniu) powoduje, że wniosek Radnej idealnie się wpisuje optymalizując tym samym koszty poprawy bezpieczeństwa dzieci (dla zainteresowanych to coś na wzór aktywnego przejścia dla pieszych, w prostej formie).
Finansowanie = porozumienie Starosty i Pani Wójt.
ad 4: tu jeszcze musi Pani dopytać panią, która ten temat w Starostwie pilotuje. Ma być wskazana dotacja na konkretny cel związany z modernizacją basenu w Żarkach Letnisku gdyż gmina nie może dokonać zwolnienia z podatku (i to też było jasno powiedziane!).
ad 5: to jest modernizacja a nie kapitalny remont. Niecka tylko fragmentarycznie będzie zabezpieczona.

I tym samym wątek basenu przenosimy na nowy temat na forum.

Teraz całą powyższą korespondencję możemy przeczytać i wyciągnąć wnioski! :)
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Całą korespondencję w/s doświetlenia przejścia dla pieszych w Choroniu czyli wyposażenie w sygnalizację świetlną i sposobu finansowania przeczytałam i mam w posiadaniu ( do wglądu).
Walka ze mną o poprawę bezpieczeństwa na przejściu w Choroniu do niczego Panią nie doprowadzi ( nie był to nawet Pani wniosek).
Ja nie mam zamiaru przekomarzać się dalej z Panią w tej sprawie i na tym poprzestanę, bo mi szkoda czasu.

Proszę pamiętać- jest Pani Radną gminną, ale wybraną przez mieszkańców okręgu 13 w Żarkach Letnisku i należałoby się zająć polepszeniem warunków bycia mieszkańców w Żarkach Letnisku.
Dlaczego nie wnioskuje Pani o podłączenie Szkoły w Żarkach Letnisku do kanalizacji?
Dlaczego nie wnioskuje Pani o wykonanie bezpiecznego dojścia dzieci do naszej Szkoły?
Dlaczego nie wnioskuje Pani o bezpieczne przejście na skrzyżowaniu ulicy Hr. Raczyńskiej z ul. Grunwaldzką w Żarkach Letnisku ( zmiana lokalizacji przejścia i doświetlenie)?
Dlaczego nie pyta Pani o wykonywanie dalszych etapów kanalizacji w Żarkach Letnisku?
Przysłuchiwałam się dzisiaj Sesji Rady Gminy w Poraju i nie zauważyłam żadnej Pani aktywności w zadawaniu pytań.
Jak się dowiedziałam z wypowiedzi przedstawicielki Urzędu Gminy dokonaliście dzisiaj zmiany zapisu w Regulaminie Porządku i Czystości w Gminie. Zmiana polega na zastąpieniu dotychczasowego zapisu "szambo należy wybierać po jego napełnieniu" na zapis " szambo należy opróżniać co pół roku".
Czy mogłaby Pani mieszkańcom dokładnie zreferować zmianę tego zapisu w Regulaminie?.
Dlaczego wprowadziliście taką zmianę? Proszę o uzasadnienie i powiadomienie o tym mieszkańców.

Oto link do tej uchwały: https://bip.ugporaj.pl/download/Projekt ... 539808.pdf
Pozdrawiam
Ania
Stały bywalec

Post by Ania »

W przeciwieństwie do Pani - ja szukam rozwiązań, analizuje dokumenty, czytam ze zrozumieniem i nie powielam pytań, na które już udzielono odpowiedzi.

Ma Pani dużo pytań - wie Pani gdzie je zadać i to nie jest internet. Tu Pani rozwiązań nie znajdzie.
Nigdy się Pani z nami - jako Radnymi Gminnymi, nawet nie chciała spotkać. W przeciwieństwie do innych.
Z radą sołecką też Pani spotkać się nie chciała.
A bycie aktywnym w sianiu hejtu daje Pani ostateczny obraz.
"Po czynach a nie po słowach ich poznacie".
Pozdrawiam Panią i zachęcam do merytorycznych dyskusji, na spotkaniach w naszym Sołectwie i nie tylko.
Anna Słabosz-Ożga
Zdzisława Polak
VIP

Pani Radna Anno proszę nie pisać nieprawdy, że nie chciałam się spotkać z Radą Sołecką , wręcz przeciwnie czekam na zaproszenie , którego nigdy od Was nie otrzymałam. Proszę wyznaczyć termin i miejsce spotkania to chętnie spotkam się z Wami.
Pytania i problemy dotyczące naszej miejscowości kierować należy do naszych Radnych i tak właśnie robię. Zostaliście wybrani właśnie po to, abyście nas reprezentowali na szczeblu Gminy i rozwiązywali nasze problemy lokalne. i tak właśnie zrobiłam- skierowałam pytania do Radnej z mojego Okręgu Wyborczego nr 13. I jaki jest tego skutek ? Pani Radna nazwała to "sianiem hejtu". Ręce opadają.
Żeby była jasność mnie nie zależy na moim "obrazie" jak Pani napisała ale zależy mi na podejmowaniu działań w interesie naszych mieszkańców. Dam przykład moich działań - zwróciłam się do Pani Radnej Słabosz-Ożga o wsparcie moich działań u Wójta Gminy Poraj przy zmianie lokalizacji przejścia dla pieszych w ul. Grunwaldzkiej ponieważ jest zlokalizowane zbyt blisko skrzyżowania ul. Hr. Raczyńskiej i ul. Grunwaldzkiej (centrum) i jakie wsparcie otrzymałam od Pani Radnej? Żadnego wręcz przeciwnie zostałam przez Panią tylko obśmiana i wyszydzona, dlatego załatwiam to sama i mam już pisemne zapewnienia od Wójt Gminy , że sprawa ta zostanie załatwiona w najbliższym czasie. Proszę o umieszczenie tych pism w Sołeckiej Tablicy Ogłoszeń. Kiedy da mi Pani taką możliwość?
Post Reply