Pozew zbiorowy do Sądu przeciwko spółce PROECO
Pozew zbiorowy do Sądu przeciwko spółce PROECO
Zamierzam złożyć pozew zbiorowy przeciwko spółce Proeco, rozmawiałem już z prawnikiem chętnie podejmie się tej sprawy. Mam ekspertyzę inżyniera do spraw gospodarki wodnej , który jednoznacznie stwierdził że ciśnienie , które jest w wodociągu jest dużo poniżej normy i nie ma możliwości normalnego funkcjonowania sieci wodociągowej. Niniejszym spółka nie wywiązuje się z umowy o dostarczaniu do odbiorców wody pod odpowiednim ciśnieniem , skoro jest brak ciśnienia to też jest brak wody w bardzo wielu domostwach. Na prawdę nie interesuje mnie to że pompa czy wodociąg jest stary , skoro ktoś podpisuje ze mną umowę że ma dostarczać mi to i owo na takie a nie inne pieniądze więc płacę i żądam by druga strona wywiązywała się z tego co podpisała. Będę zbierał podpisy , zamierzam to zrobić w jedną z niedziel około godziny 13 :00 , informację zamieszczę tutaj oraz na tablicy ogłoszeń. Kto chętny by wesprzeć ten pozew , jestem ciekawy ilu mieszkańców ma problemy z wodą , szczególnie gdy wraca się z pracy i zachodzi konieczna potrzeba skorzystania z kąpieli.
Bruner
Proszę Cię ruszaj z tą akcją zbierania podpisów chętnie złożymy podpisy
i przygotujmy ten proces zbiorowy.
Mieszkańcy ulic na południe od Zielonej cierpimy na bardzo niskie ciśnienie
wody. Nie mamy zamiaru płacić za taką obsługę dostarczania wody.
Najwyższy czas wziąć sprawy w swoje ręce.
Bruner podaj kontakt telefoniczny.
Proszę Cię ruszaj z tą akcją zbierania podpisów chętnie złożymy podpisy
i przygotujmy ten proces zbiorowy.
Mieszkańcy ulic na południe od Zielonej cierpimy na bardzo niskie ciśnienie
wody. Nie mamy zamiaru płacić za taką obsługę dostarczania wody.
Najwyższy czas wziąć sprawy w swoje ręce.
Bruner podaj kontakt telefoniczny.
Last edited by widz on 08 Feb 2016, 13:06, edited 1 time in total.
-
- VIP
-
- VIP
Rada Gminy Poraj zaproponowaną podwyżkę ceny wody zatwierdziła.
Pana Prezesa Spółki Poreco na Sesji Rady Gminy nie było (wójta też nie było).
Moje pytania typu:
-dlaczego podnosimy cenę wody,
-dlaczego koszty wzrosły,
-ile osób spółka zatrudnia,
-jakie są straty wody,
-dlaczego spółka kupiła gminną oczyszczalnie ścieków w Poraju oraz gminny budynek biurowca przy ul.Górniczej.Wydała tym samym 2,5 mln. zł. a przecież mogła z tego majątku korzystać jak dotychczas w oparciu o umowę użyczenia czyli nieodpłatnie.
-dlaczego spółka tworzy nieuzasadnione koszty?
Moje pytania pozostały bez odpowiedzi.
Tyle niejasności a jednak uchwała podjęta.
Pana Prezesa Spółki Poreco na Sesji Rady Gminy nie było (wójta też nie było).
Moje pytania typu:
-dlaczego podnosimy cenę wody,
-dlaczego koszty wzrosły,
-ile osób spółka zatrudnia,
-jakie są straty wody,
-dlaczego spółka kupiła gminną oczyszczalnie ścieków w Poraju oraz gminny budynek biurowca przy ul.Górniczej.Wydała tym samym 2,5 mln. zł. a przecież mogła z tego majątku korzystać jak dotychczas w oparciu o umowę użyczenia czyli nieodpłatnie.
-dlaczego spółka tworzy nieuzasadnione koszty?
Moje pytania pozostały bez odpowiedzi.
Tyle niejasności a jednak uchwała podjęta.
POLSKA to dziwny kraj, pełen absurdów i niejasności ......gmina sprzedaje mienie spółce......spółka bierze kredyt , bo musi zapłacić gminie za budynek i oczyszczalnię.......żebyspłacić kredyt musi podnieść opłaty za wodę i ścieki......i kółeczko się zamyka , a mieszkańcy spłacają DŁUGI ( trochę zagmatwane, ale sprytne)....
-
- VIP
Od 01.04.2016r obowiązująca cena wody to:
- 2,98zł /m3,
- plus opłata abonamentowa 7.09 zł/2 m-ce.
Do momentu powołania spółki Poreco cena wody wynosiła 1,50zł/m3 plus abonament 1,50 zł / m-c. Czyli mamy o 100% podwyżki.
Jakie są przyczyny tej podwyżki:
- nieuzasadniony wzrost ilości pracowników administracyjnych,
-nieuzasadniony zakup oczyszczalni w Poraju i budynku biurowca w Poraju,
- ogromne straty wody(różnica pomiędzy ilością wody wydobytej a ilością wody sprzedanej) około 40% lub więcej.
-spółka nic nie robi wg mojej oceny aby koszty obniżyć lub przynajmniej utrzymać na stałym poziomie.
Ale co się ma przejmować i tak społeczeństwo za to zapłaci.
Pozdrawiam
ZP
- 2,98zł /m3,
- plus opłata abonamentowa 7.09 zł/2 m-ce.
Do momentu powołania spółki Poreco cena wody wynosiła 1,50zł/m3 plus abonament 1,50 zł / m-c. Czyli mamy o 100% podwyżki.
Jakie są przyczyny tej podwyżki:
- nieuzasadniony wzrost ilości pracowników administracyjnych,
-nieuzasadniony zakup oczyszczalni w Poraju i budynku biurowca w Poraju,
- ogromne straty wody(różnica pomiędzy ilością wody wydobytej a ilością wody sprzedanej) około 40% lub więcej.
-spółka nic nie robi wg mojej oceny aby koszty obniżyć lub przynajmniej utrzymać na stałym poziomie.
Ale co się ma przejmować i tak społeczeństwo za to zapłaci.
Pozdrawiam
ZP
-
- VIP
ZG
Spółka Poreco jest spółką ze 100% udziałem kapitału gminy.
Cenę wody i ścieków na razie zatwierdza Rada Gminy. Czyli społeczeństwo może wpływać na wysokość tych cen przez swoich radnych.
Zaś Radni moim zdaniem przed zatwierdzeniem Taryfy powinni wymagać od wójta lub od prezesa spółki informacji w zakresie kosztów spółki i ocenić jej gospodarność. Jak już pisałam wyżej radni zatwierdzili Taryfę przy braku niezbędnych danych. Uważam, że gdybyśmy zlikwidowali spółkę i wrócili do poprzedniego rozwiązania gdzie gmina zajmowała się zagadnieniem wody i kanalizacji to ceny obniżyłyby się znacznie.
Pozdrawiam
ZP
Spółka Poreco jest spółką ze 100% udziałem kapitału gminy.
Cenę wody i ścieków na razie zatwierdza Rada Gminy. Czyli społeczeństwo może wpływać na wysokość tych cen przez swoich radnych.
Zaś Radni moim zdaniem przed zatwierdzeniem Taryfy powinni wymagać od wójta lub od prezesa spółki informacji w zakresie kosztów spółki i ocenić jej gospodarność. Jak już pisałam wyżej radni zatwierdzili Taryfę przy braku niezbędnych danych. Uważam, że gdybyśmy zlikwidowali spółkę i wrócili do poprzedniego rozwiązania gdzie gmina zajmowała się zagadnieniem wody i kanalizacji to ceny obniżyłyby się znacznie.
Pozdrawiam
ZP
Last edited by Zdzisława Polak on 07 Mar 2016, 11:25, edited 1 time in total.
pani Zdzisławo z całym szacunkiem ale nie da rady !!!
cała ta gmina to jedno wielkie GÓWNO.
Praca po znajomości.
Kto nie jest rodziną naszego ŁUKASZKA lub nie jest jego dobrym znajomym nie ma pracy .ludzie bez wykształcenia na wysokich stanowiskach w gminie co mogły by być jedynie sprzątaczkami .ALE WÓJT TO RODZINA PRZECIEŻ dlatego wygrał wybory
Prawdopodobnie firma PORECO to jakiś odłam pana WÓJTA tak jak stacja ORLEN [mama tata wójek ciotka babka dziadek a może przyjaciel ] dlatego te podwyżki. Kasę z tego napewno jakąś ma a wy szare myszki siedżcie cicho i płaćcie bo WÓJT ŻĄDZI .
Sami tego chcieliście !!!
cała ta gmina to jedno wielkie GÓWNO.
Praca po znajomości.
Kto nie jest rodziną naszego ŁUKASZKA lub nie jest jego dobrym znajomym nie ma pracy .ludzie bez wykształcenia na wysokich stanowiskach w gminie co mogły by być jedynie sprzątaczkami .ALE WÓJT TO RODZINA PRZECIEŻ dlatego wygrał wybory
Prawdopodobnie firma PORECO to jakiś odłam pana WÓJTA tak jak stacja ORLEN [mama tata wójek ciotka babka dziadek a może przyjaciel ] dlatego te podwyżki. Kasę z tego napewno jakąś ma a wy szare myszki siedżcie cicho i płaćcie bo WÓJT ŻĄDZI .
Sami tego chcieliście !!!